latinica  ћирилица
02/09/2015 |  16:55 | Autor: SRNA

Zavidovići: Ekshumirano više posmrtnih ostataka

Na lokalitetima Stevanović, Krčevina i Poljenik, na planini Ozren na području opštine Zavidovići, pod nadzorom Tužilaštva BiH ekshumirano je više posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da pripadaju Srbima ubijenim tokom proteklog rata.
Ekshumacija - Foto: ilustracija
EkshumacijaFoto: ilustracija

Na prvom lokalitetu pronađen je jedan posmrtni ostatak, a zbog miniranog lokaliteta i asanacije terena, ekshumacija je privremeno je obustavljena, dok je nekoliko skeletnih ostataka pronađeno na drugom lokalitetu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pronađeni posmrtni ostaci biće prebačeni u Gradska groblja u Banjaluci, gdje će biti izvršena obdukcija i uzet DNK nalaz zbog njihove identifikacije.

Prema prvim informacijima, u ovom slučaju moglo bi biti riječi o posmrtnim ostacima žrtava srpske nacionalnosti, a identitet lica biće utvrđivan putem DNK i forezničkih metoda.

Ovoj ekshumaciji prisustvovali su predstavnici Instituta za nestala lica BiH, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Policijske stanice Zavidovići, kao i ljekar sudske medicine i istražilac Tužilaštva BiH.

Izvršenim ekshumacijama rukovodio je istražilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji je prema instrukcijama tužioca koordinisao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih lica koje vrše proces.

U saopštenju se navodi da Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u traženje nestalih lica u BiH, nastavlja aktivnosti.