latinica  ћирилица
02/09/2015 |  19:59 | Autor: SRNA

Budimpešta: Nastavljeni protesti ispred glavne željezničke stanice (VIDEO)

Stotine izbjeglica nastavilo je danas proteste ispred glavne željezničke stanice u Budimpešti - Keleti, dok su na obližnjem trgu raspoređeni pripadnici mađarske interventne policije.

Za sada nema naznaka sukoba između okupljenih izbjeglica i policije, ali su uočljive jake tenzije, javio je novinar Rojtersa sa lica mjesta.

Migranti, njih od 100 do 150, jutros su protestovali ispred stanice Keleti, dok je mađarska policija spriječila 2.000 izbjeglica da se ukrcaju na vozove koji saobraćaju prema Austriji i Njemačkoj.

Oko 600 muškaraca, žena i djece, uglavnom iz Sirije, Iraka i Avganistana, sjedili su ispred stanice Keleti, dok je 1.200 imigranata usmjereno ka takozvanoj "tranzitnoj zoni".

Policija je saopštila da im grupe građana pomažu da održe red na stanici, dok volonteri pokušavaju da imigrantima obezbijede hranu, odjeću i neophodnu medicinsku pomoć.

Mađarska, njemačka i austrijska policija formirale su zajedničke patrole koje kontorolišu vozove koji saobraćaju od Budimpešte, preko Beča do Minhena, dok pripadnici mađarske i slovačke policije nadgledaju vozove koji idu za Bratislavu.

Samo u avgustu, 50.000 migranata i izbjeglica, većinom iz ratom zahvaćenih područja Sirije, Iraka i Avganistana, ušlo je u Mađarsku.

Većina želi da nastavi put ka zapadu Evrope, uglavnom ka Njemačkoj.