latinica  ћирилица
02/09/2015 |  20:07 | Autor: SRNA

Čepurin: Prijem samoproglašenog Kosova u Unesko kršenje prava

Ulazak samoproglašenog Kosova u Unesko predstavljao bi direktno narušavanje međunarodnog prava, ali i Povelje UN, kao i Rezolucije 1.244 koju niko nije ukidao, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin.
Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije u Srbiji - Foto: TANЈUG
Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije u SrbijiFoto: TANЈUG

On je naglasio da je to političko pitanje i da nema potrebe stavljati tu međunarodnu organizaciju u nelagodnu poziciju.

- Lično smatram da je potezanje pitanja prijema Kosova u tu međunarodnu organizaciju narušavanje svih postojećih međunarodnih pravila, Povelje UN, kao i Rezolucije 1244 - rekao je Čepurin za "Sputnjik".

Prema njegovim riječima, Unesko je jedna od organizacija u sistemu UN i djeluje u skladu sa ovom činjenicom.

- Vršenje pritiska i pokušaji nekih subjekata da nezakonito nameću pokretanje, razmatranje ili glasanje o pitanju Kosova nisu prihvatljivi. U sadašnjoj situaciji, kada je međunarodna konfrontacija veoma oštra, to je pogotovo kontraproduktivno - istakao je ruski ambasador.

Čepurin smatra da Unesko ni po međunarodnom pravu ni po Povelji UN, čija je struktura u sferi kulture, ne treba ni da raspravlja o pitanju ulaska kvazi države koja nije priznata od strane UN u tu organizaciju.

- Važno je da insistiramo na poštovanju pravila. Unesko nije ni obavezan da preuzima ovakve zahtjeve, ni da ih razmatra, a kamoli da glasa ili da donosi u vezi s njima nekakve odluke - zaključio je on.

Ujedinjene nacije odbile su da proslijede Unesku nedavni zahtjev Prištine za ulazak u tu organizaciju, a zvanični Beograd je iznio jasan stav da je pitanje ulaska Kosova u tu međunarodnu organizaciju apsolutno neprihvatljivo, podsjeća "Sputnjik".