latinica  ћирилица
03/09/2015 |  08:26 | Autor: TANЈUG

Održana svečana vojna parada u Pekingu (VIDEO)

Svečana vojna parada povodom 70. godišnjice pobjede nad fašizmom i pobjede kineskog naroda u narodno-oslobodilačkoj borbi protiv Јapana, održana je danas u Pekingu uz prisustvo više od 30 šefova država i vlada.
Vojna parada u Pekingu - Foto: Beta/AP
Vojna parada u PekinguFoto: Beta/AP


Paradi su prisustvovali i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji boravi u višednevnoj posjeti Kini, ruski predsjednik Vladimir Putin, generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

U svečanom defileu na Tjenanmenu učestvovalo je 12.000 pripadnika kineske vojske, oko 1.000 vojnika iz 17 drugih država, među kojima i gardisti Vojske Srbije, a Peking je nadlijetalo 200 borbenih aviona.

Na paradi je prikazano desetak raketa dugog dometa. Posebnu pažnju izazvala je raketa, koju su mediji nazvali "nosač-ubica", DF-21D. To je prva i jedina u svijetu protivbrodska balistička raketa.

Po mišljenju eksperata, DF-21D bi mogla kardinalno da promjeni tok budućih vojnih akcija.

Zapadni analitičari ocjenjuju da je ova parada, prva od dolaska aktuelnog kineskog predsjednika Si Đinpinga na vlast 2012. godine, prilika da se svijetu prikažu nova dostignuća u proizvodnji oružja, a da se u domaćoj javnosti učvrsti ideja nacionalnog identiteta.

Si: Smanjenje kineske vojske za 300.000 pripadnika

Kineski predsjednik Si Đinping najavio je danas, na svečanoj vojnoj paradi u Pekingu, smanjenje pripadnika vojske za 300.000 i poručio da će Kina "uvijek ići putem mirnodopskog razvoja".

Agencije navode da se se na taj korak odlučio zbog sve većih troškova i tehnološkog napretka koji smanjuje potrebu za velikim brojem osoblja, ocjenjujući da je ovom paradom Kina pokazala svoju vojnu moć bez presjedana.

Ipak, i sa tim smanjenjem, Narodna oslobodilačka armija Kine, koja ima 2,3 miliona pripadnika, ostaće najbrojnija vojska u svijetu.

"Kineska apsolutna pobjeda nad japanskom invazijom obnovila je status Kine kao značajne zemlje u svijetu", poručio je Si, na paradi povodom 70. godišnjice pobjede nad fašizmom i pobjede kineskog naroda u narodno-oslobodilačkoj borbi protiv Јapana, kojoj je prisustvovalo više od 30 šefova država i vlada, među kojima i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Kineski predsjednik je osmogodišnji sukob nazvao "odlučnom borbom između pravde i zla, između svjetla i tame".

"Nesalomivi kineski narod borio se viteški i konačno izvojevao apsolutnu pobjedu nad japanskim agresorima, očuvavši 5.000 godina staru civilizaciju Kine", kazao je Si.