latinica  ћирилица
03/09/2015 |  11:08 | Autor: SRNA

Poboljšava se zdravstveno stanje Olivera Ivanovića

Zdravstveno stanje Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" /SDP/, stabilizovano je nakon višednevnog štrajka glađu u zatvoru i on se iz dana u dan osjeća bolje, rečeno je Srni u sjedištu SDP-a u Kosovskoj Mitrovici.

U SDP-u vjeruju da će Ivanović uz pomoć ljekara moći da se 10. septembra pojavi na ročištu pred Osnovnim sudom u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, na kojem će biti nastavljeno saslušavanje preostalih desetak svjedoka tužilaštva, koje optužnicom tereti Ivanovića da je navodno počinio više krivičnih djela, uključujući ratni zločin.

Zamjenik predsjednika SDP-a Ksenija Božović rekla je Srni da je uvjerena da će Ivanović, uprkos narušenom zdravlju, moći da isprati svjedočenja preostalih svjedoka tužilaštva i da će se njihovo saslušavanje završiti do kraja septembra.

"Posle saslušavanja preostalih svedoka, stvoriće se uslovi za ukidanje rešenja suda o produženju pritvora Ivanoviću jer više neće postojati procena sudskog veća da Ivanović može uticati na svedoke optužnice", kaže ona.

Božovićeva podsjeća da do sada saslušanih četrdesetak svjedoka tužilaštva nije potvrdilo navode javnog tužioca da je Ivanović 1999. i 2000. godine u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice počinio bilo kakvo krivično djelo, a pogotovo ne ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

"Mi u SDP, kao i njegova porodica, prijatelji i, posebno, odbrana uvereni smo da će sud posle saslušanja preostalih svedoka doneti odluku da se Ivanoviću dozvoli odbrana sa slobode i da će svedoci odbrane biti saslušavani posle Ivanovićevog puštanja na slobodu", kaže Božovićeva.

Ivanović je u pritvoru od 26. januara prošle godine uprkos, u dva navrata pruženim, garancijama Vlade Srbije da će biti dostupan organima gonjenja ukoliko mu se dozvoli odbrana sa slobode.

U posljednjih 15 dana Ivanović je u bolnici u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, gdje je prevezen poslije desetodnevnog štrajka glađu u zatvoru, koji je počeo zbog odluke o produženju pritvora.