latinica  ћирилица
03/09/2015 |  11:30 | Autor: SRNA

Mađarska vojska od 15. septembra na granici sa Srbijom (VIDEO)

Premijer Mađarske Viktor Orban u telefonskom razgovoru prenio je predsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću da će od 15. septembra jake policijske i vojne jedinice biti poslate na granicu sa Srbijom zbog krizne situacije izazvane masovnom migracijom.
Ograda na granici Mađarske sa Srbijom (foto: AP - Darko Bandić) - Foto: AP
Ograda na granici Mađarske sa Srbijom (foto: AP - Darko Bandić)Foto: AP

Šef Pres-službe kabineta mađarskog premijera Bertalan Havaši potvrdio je da je Orban ovom prilikom obavijestio Vučića o novom zakonu o pograničnim kontrolama koje će mađarski parlament uskoro usvojiti i koji će omogućiti slanje jakih policijskih i vojnih jedinica na granicu sa Srbijom od 15. septembra.

Mađarski premijer prenio je Vučiću da se očekuje da će imigranti i krijumčari ljudima potražiti nove tranzitne puteve zaobilazeći Mađarsku i naglasio da se zemlje regiona moraju pripremiti za tu situaciju.

Vučić je ovom prilikom rekao Orbanu da Srbija ispunjava svoju obavezu registrovanja tražilaca azila koji stižu iz Makedonije, iako Makedonija ne sprovodi kontrole na granicama.

Mađarski premijer trenutno se nalazi u Briselu gdje razgovora sa liderima Evropske unije o problemu migracije.

Zaustavljen voz sa migrantima pred Austrijom

 Mađarska policija zaustavila je prvi voz u pravcu grada Sopron, u blizini granice sa Austrijom, i naredila migrantima da se iskrcaju u gradu Biske, gdje Mađarska ima centar za prijem migranata.Svi drugi putnici su se iskrcali i prešli u drugi voz.

Migranti su sa spoljne strane udarali u prozore uzvikujući "Nećemo logor". Oko 50 policajaca raspoređeno je u blizini voza.

Јedan vagon ispraznila je policija, dok još pet vagona sa migrantima stoji na stanici. Migranti odbijaju da se iskrcaju.

Policija je privela migrante koji su legli na šine protestujući zbog prebacivanja u kamp, a desetine migranata su pobjegle.

Budimpešta: Migranti ponovo na stanici, vozovi ne idu

Na stotine migranata ponovo je jutros "preplavilo" željezničku stanicu Keleti u Budimpešti poslije povlačenja policije koja im je prethodne noći naložila da se premjeste u podzemni prolaz, ili posebno određenu tranzitnu zonu.

Migranti ispred željezničke stanice u Budimpešti

Rojters je javio da na stanici vlada haos, pošto migranti, od kojih mnogi sa decom uz veliko guranje, pokušavaju da uđu u voz i na vrata i kroz prozore. Međutim, njihove nade da će taj voz krenuti razbila je željeznica Mađarske, saopštivši da se nijedan voz iz bezbjednosnih razloga neće uputiti za zapadnu Evropu.

AFP izvještava da je glavni ulaz stanice otvoren nešto poslije osam sati i da je jedan deo od oko 2.000 migranata odmah krenuo da ulazi u voz.

Mađarska policija je sinoć zatražila od migranata da isprazne trg ispred željezničke stanice Keleti i da se premjeste u podzemni prolaz ili posebno određenu tranzitnu zonu. Kako je javio tv kanal M1, oni su to i poslušali.

Stotine izbjeglica juče je protestovalo ispred glavne željezničke stanice, dok su se na trg ispred stanice poređali pripadnici mađarske interventne policije.

Između 100 i 150 migranata protestovalo ispred stanice Keleti, dok je mađarska policija spriječila oko 2.000 migranata da se ukrcaju na vozove koji saobraćaju prema Austriji i Njemačkoj.