latinica  ћирилица
03/09/2015 |  11:54 | Autor: RTRS

Dragomir Anđelković: Ruske snage nisu u Siriji

Izraelska novinska agencija "Inetnjuz" je objavila da ruski avioni i helikopteri učestvuju u napadaima protiv Islamske države, iako za ovu informaciju nisu dobili nikakvu potvrdu.
Dragomir Anđelković - Foto: RTRS
Dragomir AnđelkovićFoto: RTRS

U razgovoru za Radio Republike Srpske, politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković, rekao je da je potpuno jasno da ruske snage ne učestvuju u operacijama u Siriji i da Rusija ima stav da je Islamska država proizvod američke agresivne politike.

"Postoje indicije da ovaj haos na Bliskom istoku nije nastao spontano, već da Sjedinjenje Američke Države imaju svoje interese, a glavni interes im je da skinu Asada sa vlasti. Rusija s druge strane, nije donijela ni na jednom zvaničnom nivou odluku o vojnoj operaciji u Siriju, a sigurno ne bi poslala svoje trupe bez oficijalnog rješenja na državnom nivou. Rusija ima generalno stav da ne učestvuje u jednostranim međunarodnim operacijama. Drugim riječima, da ne preduzima akcije bez odobrenja Ujedinjenih nacija, što i potvrđuje izjava predstavnika Rusije u Savjetu bezbjednosti Vitalija Čurkina", istakao je Anđelković.

Anđelković je prokomentarisao i probleme migranata s kojima se suočavaju zemlje Balkana. On kaže da je očigledan plan Evropske unije da zadrži veliki broj izbjeglica na Balkanu, što i potvrđuje reakcija Mađarske.

"Mađarska ne samo da sprečava ulazak migranata na svoju teritoriju, već sprečava njihov dalji odlazak na Zapad. Postoji jedna lažna humanistička retorika da je potrebno tim ljudima pomoći. Berlin, Brisel i London žele da im pomognu tako da ih smjesti negdje u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini. To ne smijemo da dozvolimo, jer bi to izazvalo destabilizaciju regiona", rekao je Anđelković.

Italija, Njemačka i Francuska su potpisale zajednički dokument u kojem su pozvale ba preispitivanje aktualnih propisa o azilu i o fer raspoređivanju izbjeglica unutar Evropske unije. O njihovom prijedlogu raspravljaće se na Savjetu ministara Evropske unije 4. i 5. septembra u Luksemburgu. Anđelković ističe da se ovaj prijedlog ne može odnositi na Srbiju.

"Srbija nije član Evropske unije, niti će to u dogledno vrijeme biti. Ne treba sami da se guramo u nekakvu kvotu koja nam ne pripada. Evropske države nisu se sjetile nas kada su dijelile finansijske kvote za poljoprivredu ili neku drugu oblast, a sjete nas se kada treba da prihvatimo migrante. Srbija treba da se ponaša racionalno i da gleda svoje interese", zaključio je Anđelković u razgovoru za naš RTRS.