latinica  ћирилица
03/09/2015 |  15:36 | Autor: SRNA

Interparlamentarna unija - Deklaracija o ustavnim i institucionalnim reformama

Završnog dana četvrte Svjetske konferencije predsjednika parlamenata, koja je u organizaciji Interparlamentarne unije održana u Njujorku, usvojena je deklaracija u kojoj je istaknuta potreba za ustavnim i institucionalnim reformama zemalja u tranziciji, za dobrim upravljanjem i poštivanjem ljudskih prava i slobode govora.
 - Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

U deklaraciji koju je usvojilo više od 120 predsjednika parlamenata država iz cijelog svijeta, upućen je globalni poziv da budu uloženi veći napori u rješavanju konflikata putem političkog dijaloga i pregovora, uz poštivanje međunarodnog prava, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH, čija je delegacija učestvovala na ovoj konferenciji.

Osuđuju se svi oblici terorizma i poziva na borbu protiv organizovanog kriminala, zaustavljanje rasprostranjene mržnje i svih oblika diskriminacije.

U Deklaraciji se navodi da su briga o migrantima i izbjeglicama, rodna ravnopravnost, približavanje parlamenata ljudima preduslovi za razvoj i globalni mir.

Poziva se na poštivanje razvojnog programa koji sadrži 17 ciljeva održivog razvoja, među kojima su najvažniji iskorjenjivanje siromaštva i promovisanje ekonomskog, socijalnog i ekološkog razvoja.

Pozdravljen je način sprovođenja ovih ciljeva posredstvom finansija, trgovine, tehnologije, jačanja kapaciteta i sistemske reforme, koji moraju biti uključeni kao podrška novoj agendi.

Ovim dokumentom data je podrška UN kao temelju globalne saradnje i Interparlamentarnoj uniji, koja, kako je navedeno, povezuje i pomaže u izgradnji odnosa između parlamenata i UN.

Delegaciju BiH predvodio je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić.

Naredna Svjetska konferencija predsjednika parlamenata biće održana 2020. godine.