latinica  ћирилица
03/09/2015 |  17:51 | Autor: RTRS

Njegoš nepoželjan u Crnoj Gori? (VIDEO)

Posljedica dubokih političkih podjela i različitih tumačenja u današnjoj Crnoj Gori nisu pošteđene ni neke od najznačajnijih veličina kulture i duhovnosti.
Njegoš - Foto: RTRS
NjegošFoto: RTRS

Tako su se i sam Njegoš i njegovo djelo našli na udaru. Sve je manje Njegoša u zvaničnim školskim programima u Crnoj Gori , a pojedinci najvećem srpskom pjesniku pripusuju čak i da je genocidan.

Svojevrsni progon Njegoša iz Crne Gore traje već neko vrijeme. Riječ je o procesu koji traje već godinama, a intenzivirao se osamostaljenjem Crne Gore. Naime, najradikalniji zagovornici novostvorene crnogorske nacije, crkve, kulture i jezika, Njegoša kao najvećeg zagovornika srpstva, i njegovo književno djelo vide kao nepoželjne u novoj državi.

Bilo je i što biti ne može , pa je Njegoš postao nepoželjan u svojoj Crnoj Gori. Njegoševi stihovi seciraju se do najsitnijih detalja u traganju za dokazima je li bio Crnogorac ili Srbin, šta je htio da kaže i kako.

- Njegoš sada opstaje na dva kolosjeka, jedan je zvanični državni, koji hoće da ga izbace iz školske lektire, a drugi je narodni, jer narod čuva tradiciju - kaže prof. dr Radmilo Marojević.

U čitankama su od cijelog Njegoševog djela, đacima na izučavanje ostavljeni samo fragmenti, i to strogo selektovani. Ali, u tim istim čitankama, više uopšte nema ni Svetog Save, Zmaja, Glišića, Pavića, Radičevića i mnogih drugih iz prvog reda srpskih pisaca.

- U današnjoj Crnoj Gori je protjerano sve ono što je za Njegoša bilo sveto, ćirilica, Srpska pravoslavna crkva, srpski jezik, srpska nacionalana ideja - kaže prof. dr Budimir Aleksić.

Veselin Matović, jedan je od najaktivnijih branilaca srpskog jezika i kulture u Crnoj Gori, a svojevremeno je ostao bez profesorkog posla jer nije prihvatio preimenovanje srpskog jezika. Smatra da su Njegoš i njegovo djelo ipak preveliki da bi ga se i zagovornici "crnogorstva" potpuno odrekli.

U Nikšiću se održavaju dvije manifestacije u čast Njegošu: Dani Njegoševi, i Njegoševi dani. Ne treba ni govoriti koliko je različit pristup i koncept učesnika ova dva skupa. U skladu sa stavovima pojedinih bošnjačkih lidera iz BiH, čuju se i teze da je Njegoš bio zagovornik genocida, tj. progona muslimana, da je Gorski vijenac poslužio kao inspiracija za srpske zločine u ratovima devedesetih, kako govore slično.

- Izuzetno je upotrebljiv za dnevnopolitičke svrhe, poslužio je kao opravdanje za mnoge zločine, a on ne može nikako biti odgovoran za zločine koji su počinjeni s njegovim stihovima na usnama - kaže Tatjana Bečanović profesorka na katedri za crnogorski jezik i književnost.

Šta se sve može i čuti i vidjeti o Njegošu u Crnoj Gori , ne bi bilo iznenađenje da se i sam pokojni vladika prevrće u svom grobu na Lovćenu. Ali, kako sam reče , što ljudi hoće, to i vrijeme trpi.