latinica  ћирилица
03/09/2015 |  19:18 | Autor: B92

Zašto izbjeglice ne idu u zemlje Persijskog zaliva?

Nakon ogromnog priliva izbjeglica iz Sirije u Evropu postavilo je pitanje zbog čega utočište od rata ne traže u bogatim zemljama Persijskog zaliva koje su im bliže.

Kaka navodi Bi-Bi-Si, Sirijci u velikom broju bježe u Liban, Јordan i Tursku, ali im ulazak u arapske zemlje nije tako lagan jer im je potrebna viza.

Postupak dobijanja vize je skup, piše Bi-Bi-Si, i postoji raširena percepcija da nepisana ograničenja otežavaju dobijanje vize u praksi. Većina Sirijaca kojima je odobren ulazak već imaju rođake u zemlji odredištu.

Sirijci bez vize trenutno ne mogu ući ni u jednu arapsku zemlju osim Alžira, Mauritanije, Sudana i Јemena, a krut stav arapskih zemalja u jeku krize izaziva negodovanje na društvenim mrežama gdje se mnogi pitaju treba li Arapi u komšiluku da pruže više pomoći nego što to čini širokogrudna Evropa.

Ključna riječ na Tviteru koja traži da zemlje Zaliva prihvate izbjeglice posljednje sedmice je korištena 33,000 puta, a korisnici društvenih mreža posežu za uznemirujućim i upečatljivim fotografijama izbjegličkih stradanja u nastojanju da podstaknu raspravu.

Sirijska zajednica u Danskoj na svojoj Fejsbuk stranici nudi video izbjeglica kojima je dopušten slobodan ulazak u Austriju, dok jedan od korisnika pita: "Kako to da smo pobjegli iz regije naše muslimanske braće, koja bi trebalo da preuzme više odgovornosti za nas nego zemlje koje opisuju kao nevjerničke?"

Drugi korisnik je odgovorio: "Kunem se svemogućim Bogom, Arapi su ti koji su nevjernici. Pustite ih unutra!"

Slične građanske akcije na društvenim mrežama privlače pažnju regionalnih medija, pa je saudijski dnevni list "Makah" objavio karikaturu u kojoj Arap iza zaključanih vrata okruženih bodljikavom žicom pokazuje na vrata s evropskom zastavom. "Zašto ih ne pustiti unutra, vi neuljudni ljudi?!", piše u popratnom tekstu crteža.