latinica  ћирилица
01/10/2015 |  08:27 | Autor: TANЈUG

KiM: Srbi traže poseban sud za uzurpiranu imovinu

Predstavnici Srba u kosovskim institucijama najavili su danas da će zatražiti formiranje posebnog suda ili posebne sudske jedinice koji bi se isključivo bavili pitanjem uzurpirane imovine na Kosovu.
Peć - Foto: arhiv
PećFoto: arhiv

Ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Јevtić rekao je  da će podršku za takvu ideju pokušati da dobije na međuministarskoj grupi za povratak raseljenih, ali i od ministra pravde Hajredina Kućija i ostalih predstavnika vlasti u Prištini.
 Јevtić je kazao da je, prema podacima sa kojima raspolaže, podneseno 19.000 prijava sudovima na Kosovu zbog uzurpirane imovine i da Ministarstvo za povratak i zajednice u saradnji sa OEBS-om na Kosovu analizira ovaj problem.
 Analiza će, kako je najavio, biti predstavljena na sastanku međuministarske grupe za povratak i kao takva dostavljena i kosovskom ministarstvu pravde.
 "Postoji mnogo slučajeva da se i nakon podnošenja prijava zbog uzurpirane imovine nije krenulo u proces rješavanja tih problema, što je posebno zabrinjavajuće", rekao je Јevtić i podsjetio da na Kosovu postoje sudske odluke koje je ocijenio "u najmanju ruku neočekivanim".
 Kao primer takvih odluka naveo je presudu jednoj srpskoj porodici u Prizrenu koja je dobila na sudu da imovina treba da im bude vraćena, ali je sud presudio da kuća koja je u međuvremenu izgrađena na njihovom imanju treba da bude porušena i da troškove snosi srpska porodica što je, kako je kazao, apsurdno.

 Analitičar Petar Miletić rekao je Tanjugu da bi bilo dobro ako bi Srbi u kosovskim institucija uspeli da realizuju ideju o formiranju posebnog suda ili sudske jedinice koja bi se bavila pitanjem uzurpirane srpske imovine.
 "Bilo bi dobro, ne znam koliko je realno. Postoji pri Vrhovnom sudu Kosova posebna komora koja se bavi problemom imovine ne samo Srba već problemom imovine svih građana Kosova", podsjetio je Miletić.
 Miletić koji je bivši potpredsjednik Skupštine Kosova naglasio da bi, ako bi Srbi u kosovskim institucijama "bili u stanju da izguraju tavu jednu inicijativu", to svakako bila dobra vijest.