latinica  ћирилица
01/10/2015 |  09:30 | Autor: HRT

Hrvatska - Prekinut štrajk u osnovnim školama, u srednjima se nastavlja

Prekinut je štrajk u osnovnim školama, dok se u srednjima nastavlja. O nastavku štrajka na fakultetima i u naučnim ustanovama sindikalno je rukovodstvo odlučilo na referendumu, a rezultate glasanja očekuju tokom dana. Sindikati više ne žele pregovarati s ministrom Mornarom, nego s ministrom financija ili premijerom, prenose hrvatski mediji.
Štrajk u srednjim školama (foto: cro.time.mk ) -
Štrajk u srednjim školama (foto: cro.time.mk )

 

"Nismo se slomili, mi mislimo da je štrajk uspio, ali nema potrebe više iscrpljivati učitelje koji su pod pritiskom roditelja. Smatramo da ovoj Vladi ne treba pridavati važnost čak i da bi se štrajkovalo", izjavila je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja. Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama izjavio je kako će ove sedmice sigurno štrajkovati - sve dok predsjednica ne proglasi izbore i Vlada ne postane tehnička.

Ministar obrazovanja, nauke i sporta Vedran Mornar pozvao je učitelje i nastavnike koji štrajkuju da se u interesu djece vrate na posao. Izjavio je kako je Vlada odlučila da će štrajk u septembru biti plaćen. To je makar simboličan dokaz da Ministarstvo i Vlada podržavaju učitelje i nastavnike, rekao je.