latinica  ћирилица
01/10/2015 |  16:01 | Autor: RTRS

Banjaluka: Međunarodni festival pozorišta za djecu (VIDEO)

Dječje pozorište Republike Srpske po četrnaesti put organizuje Međunarodni festival pozorišta za djecu. Festival će biti održan od 3. do 7. oktobra na scenama Dječjeg i Narodnog pozorišta.
Međunarodni festival za djecu - Foto: RTRS
Međunarodni festival za djecuFoto: RTRS

Međunaordni festival pozorišta za djecu svake godine okuplja desetak svjetskih teatara. U središtu pažnje ovogodišnjeg festivala biće Tradicionalni turski teatar sjenki Karađoz. U Banjaluku dolazi i "Cirkus Mandragora" iz Argentine, "Teatar smijeha" iz Njemačke, "Minijatura" iz Poljske, te pozorišta iz regiona.

- Međunarodni festival okuplja 13 teatara iz 10 država. Naša publika će uživati u bogatom i raznovrsnom sadržaju - kaže TO1 direktor Dječjeg pozorišta Republike Srpske Predrag Bjelošević. 

Na otvaranju festivala biće izvedena premijera teatra domaćina "Odisej-san o povratku". Režiju predstave potpisuje Biserka Kolevska iz Bugarske. Ovom premijerom Dječje pozorište otvara jubilarnu, 60. sezonu.

- Želja je bila napraviti Odiseja koji neće biti dosadan, jer svi mi želimo da živimo kao on, da imamo ljubav, sreću, slobodu - kaže Kolevska.

- Odisej je zanimljiv jer se susreće sa boginjama, poluboginjama, čarobnicama, njegova snaga je u tome, što on sve probleme rješava ljudskim kapacitetima koje posjeduje svako od nas - kaže glumac Duško Mazalica.

"Odisej, san o povratku", predstava je o jednom od najljepših mitova Grčke. Odisej je neustrašivi junak, koji nakon pobjede u Troji sanja svoj san o povratku kući, a na tom putu mu se dešavaju nevjerovatne avanture. Predstava je namijenjena uzrastu od sedam godina.