latinica  ћирилица
01/10/2015 |  17:09 | Autor: SRNA

Danijelson: Pohvale Srbiji za evrointegracije i postupanje prema migrantima

Direktor Direktorata za proširenje Evropske Komisije Kristijan Danijelson pohvalio je danas napore Srbije u procesu evropskih integracija, kao i rad Vlade i MUP-a u rješavanju problema u vezi sa migrantskom krizom.

Danijelson je u razgovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem i ministrom pravde Nikolom Selakovićem rekao da će se akcioni planovi za pregovaračka poglavlja 23 i 24 uskoro naći pred državama članicama EU.

On je najavio da će Izvještaj o napretku koji će biti predstavljen do kraja oktobra istaći napredak koji je Srbija učinila u ova dva važna poglavlja, dati određene smjernice za dalje unapređenje, posebno u oblastima borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Danijelson je pohvalio rad Vlade Srbije i MUP-a i u rješavanju problema migrantske krize i naveo da je EU već pripremila paket od 10 miliona evra pomoći za Srbiju koji će biti iskorišten u skladu sa planom potreba koje je Srbija ranije dostavila Evropskoj komisiji.

Selaković je istakao da je Evropska komisija potvrdila Akcioni plan za pregovore o poglavlju 23, koji će sljedeće sedmice u Briselu biti predstavljen Komitetu za proširenje Savjeta EU.

Sastanku su prisustvovali načelnik sekcije za Srbiju pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Ketrin Vendt i ambasador EU u Srbiji Majkl Davenport.