latinica  ћирилица
01/10/2015 |  19:57 | Autor: B92

Miščević: Migrantska kriza neće ugroziti Šengen

Migrantska kriza koja potresa Evropu teško da može da ugrozi zonu "šengena", ocijenila je šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević.

Ma koliko da je u ovim uslovima teško izdržati prostor bez granica, korist za 28 država članica je nemjerljivo veća, dodala je ona.

Miščević je, u izjavi Tanjugu, rekla da bi vraćanje granica unutar Šengen zone bio veoma dug proces, te da bi, ako se "šengen" ukine, bila uvedena provjera na granicama, što bi opteretilo transport, tranzit kao takav i jedinstveno tržište.

Miščević je na marginama Beogradskog bezbjednosnog foruma poručila da je Srbija jako zainteresovana da bude dio rešenja jednog velikog problema poput ovog.

Podsjećam da se naše postupanje i ponašanje u krizi koja za nas traje već skoro pola godine, svuda ocjenjuje, ne samo u EU, kao primjer dobrog snalaženja i nalaženja odgovora na vrlo teško pitanje“, rekla je Miščević.

Ona je dodala da će Srbija u nalaženju rješenja za ovo teško pitanje nastaviti da bude dio EU.

Miščević je podsjetila da su migratorni tokovi pomenuti prvi put u bezbjednosnoj strategiji EU iz 2006. godine jer se tada znalo za migratorne tokove i zbog klimatskih promjena i dešavanja u Iraku i Avganistanu, te su i tada postojali pritisci na Evropu.

Tada su upravo migracije predstavljene kao bezbjednosna pretnja, ali tada niko nije razmatrao da kada imate azilante i imigrante, njihov broj može da bude poremećaj u balansu na teritoriji bilo koje od država članica. I to je ozbiljan problem sa kojim se EU do sada nije na taj način susretala i koji će pokušati da razriješi 8. oktobra konferencijom u Luksemburgu gdje će nastaviti da se razgovara o ovom pitanju“, zaključila je Miščević.