latinica  ћирилица
02/10/2015 |  10:42 | Autor: RTS

Vojvodina- Od podstanara u gradu do gazde na selu

Više od 270 vojvođanskih mladih bračnih parova želi da podstanarski život u gradu zamijeni seoskim. To su rezultati drugog konkursa Pokrajinske vlade za dodjelu seoskih kuća, kojim je obezbijeđeno 68 miliona dinara za 70-ak parova. Ciljevi konkursa su oživljavanje vojvođanskih sela, povećanje nataliteta i broja žena – vlasnica nepokretnosti.
Ravno selo - Vojvodina - Foto: RTRS
Ravno selo - VojvodinaFoto: RTRS


Iako mnoga vojvođanska sela imaju školu, poštu, ambulantu, mladih gotovo da i nema. Za neka ipak ima nade. To pokazuje uspješnost prvog konkursa za dodjelu seoskih kuća, kada je za 40 miliona dinara kupljena 41. Kuću je dobila i šestočlana porodica Dulić, koja godinama živi podstanarskim životom u rodnom Đurđinu.

"Kuću smo sredili onako kako smo mi htjeli i dobili smo neku sigurnost, bar nećemo morati više da se selimo, kaže dobitnica kuće Јasna Dulić. "Јa sam baš zadovoljan. Nije bilo izgleda kupiti kuću na selu iako su jeftine", kaže Zdenko Dulić.

Za porodicu Cvetićanin, koja živi u selu Svetozar Miletić kod Sombora, poklon-kuća će riješiti mnoge finansijske probleme.

"Pa ne znam kad bismo kupili kuću, možda nikada", kaže Vladimir Cvetićanin. Ana Cvetićanin ističe da planiraju da dograde jednu sobu. 

"Lijepo mi je, ovde imam više prijatelja, imam s kim da idem u školu", kaže Nikola Cvetićanin.

Da mladi žele da žive na selu pokazuje veliko interesovanje i za drugi konkurs. Do 10. septembra, kada su stigle posljednje prijave, javilo se 277 parova.

"Sto pet parova ide iz gradova i opština u selo i to je mnogo više nego prošli put, zato što smo mi ovoga puta sistemom bodovanja bračne parove koji žele da idu iz grada u selo zapravo stimulisali sa 20 bodova", kaže Vesna Šijački iz pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova.

Najviše se javilo roditelja sa dvoje djece, a najmanje sa troje i četvoro – 43 para. Prijave su stigle najviše iz Bačke Palanke, Novog Sada, Subotice, Sombora.

"Naša stručna služba, koju čine inženjeri, obilaziće te kuće, konstatuje se stanje i daje zeleno svjetlo da se te kuće mogu kupiti, ili crveno ukoliko procjenimo da kuća nije adekvatna za stanovanje", kaže Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost.

Već u januaru znaće se ko su dobitnici. Kao i na prvom konkursu bračni parovi kuću mogu da otuđe tek poslije 10 godina. Ukoliko odluče da je ranije napuste ona postaje vlasništvo Vlade Vojvodine, koja će je dodijeliti nekome kome je potrebna.