latinica  ћирилица
02/10/2015 |  14:48 | Autor: SRNA

Vučić: Sa Srbijom ne može da se razgovara jezikom pritisaka

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se sa rukovodstvom Srbije ne može razgovarati jezikom pritisaka, u šta su se uvjerili oni koji su pokušali da Srbe proglase genocidnim narodom, kao i oni koji su nedavno izvršili ekonomsku agresiju na zemlju.
Vučić na Pravnom fakultetu u Beogradu (foto: Tanjug/Rade Prelić) -
Vučić na Pravnom fakultetu u Beogradu (foto: Tanjug/Rade Prelić)

Obraćajući se studentima Pravnog fakulteta u Beogradu povodom početka nove akademske godine, Vučić je rekao da Srbija i dalje smatra da joj je potrebna širina i duh Istoka, ali i disciplina i dosljednost Zapada, naglasivši da je Beograd slijedeći te principe uspio da se odupre pritiscima.

"Smeli smo da se isprsimo i izborimo sa pokušajima da se srpski narod proglasi genocidnim. Nikakve sankcije zbog toga nismo imali", rekao je Vučić.

U prilog te tvrdnje, Vučić je naveo i nedavnu ekonomsku agresiju kojoj je Srbija bila izložena od jedne članice EU i kojoj se školski suprostavila. "Znao sam da je pravo na našoj strani i da je prvi put na našoj strani jedna velika sila koja poštuje pravo", naglasio je Vučić.

On je ukazao da je Beograd pokazao svoj odnos prema Rusiji kada je u srcu prijestonice podigao spomenik caru Nikolaju Romanovu, koji je upravo zbog Srba ušao u Prvi svjetski rat i kada je ostao dosljedan da Moskvi ne uvede sankcije.

"Mislite da zbog toga ne trpimo pritiske i da ih nismo trpeli?", upitao je Vučić i naglasio da isto kao što je pokazala dosljednost na tom pitanju Srbija ostaje dosljedna da je ulazak u EU njen prioritet.

Govoreći o Briselskom sporazumu, Vučić je rekao da će se Beograd držati tog dokumenta u budućnosti bez obzira na njegove manjkavosti jer je to bilo najbolje rješenje u tom trenutku, baš kao što se drži Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je prenio studentima da je Srbija tokom septembra ostvarila deficit budžeta od 3,5 milijarde dinara, što je jasan pokazatelj da zemlja polako, ali sigurno izlazi iz krize i da može biti partner i Istoku i Zapadu.

Govoreći o migrantima, Vučić je istakao da je Srbija na takvom mjestu da ni jedna nevolja ne može da je zaobiđe, ali da se nosi sa tim problemom, što je, između ostalog, rezultiralo time da bude puno poštovanija u svijetu.

Neposredno prije obraćanja studentima, Vučić je sa dekanom Pravnog fakulteta Simom Avramovićem otkrio bistu srpskom akademiku i pravniku Slobodanu Јovanoviću.