latinica  ћирилица
02/10/2015 |  15:31 | Autor: SRNA

Vučić: Evropi potrebno redefinisanje i snažno liderstvo

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Evropi potrebno snažno liderstvo, redefinisanje, kao i sveobuhvatno zajedničko rješenje za aktuelne izazove, jer, u suprotnom, nije siguran da će EU "preživjeti".

"Ako to ne bude, veoma sam zabrinut zbog mogućnosti destabilizacije, ne samo regiona Zapadnog Balkana kojem mi pripadamo, već i šire", rekao je Vučić u završnom dijelu Beogradskog bezbjednosnog foruma.

On je naveo da Evropa još nije pronašla zajedničko rješenje za migrantsku krizu i da svi čekaju da njemački kancelar Angela Merkel nešto učini.

Navodeći da situacija u Siriji pokazuje sve slabosti bezbjednosnih teorija, jer je jednim potezom sve promijenjeno za par dana, Vučić je izrazio bojazan od mnogih drugih poteza koji će uticati na promjenu okolnosti u svijetu, zbog čega Evropa i cijeli svijet treba što brže da pronađu odgovorno rješenje.

"U suprotnom, suočićemo se sa problemima u mnogim institucijama, a nisam siguran ni da li će EU moći da preživi ako nastavimo tim putem", rekao je Vučić.

On je naglasio da je Srbija spremna da ponese odgovornost, čak i veći teret migracija od nekih zemalja EU, i da prihvati sistem kvota iako nije članica.

Vučić je kritikovao pojedine članice EU da su vodile sopstvene politike, braneći samo svoje interese i ne mareći za zajedničke evropske probleme.

On je rekao da će 13. oktobra biti nastavljeni razgovori Beograda sa Prištinom i da nema sumnje da će sve poteškoće biti prevaziđene na miran način - prenijeli su beogradski mediji.

Vučić kaže da će Srbija nastaviti da radi na očuvanju stabilnosti, jer je to preduslov za ekonomski napredak.

On je ocijenio da Srbija može da postane nova ekonomska snaga u Evropi ako smanji fiskalni deficit ispod nivoa Mastrihta /odnosno ispod tri odsto BDP-a/, što će mnogo značiti za Srbiju, region i cijelu Evropu.

U Beogradu je u protekla tri dana održan 5. Beogradski bezbjednosni forum o temi "Može li Evropa da redefiniše sebe?".