latinica  ћирилица
04/10/2015 |  11:39 | Autor: RTRS

Drvar: Izložba djela likovne kolonije "Pod pećinom" (VIDEO)

U Radničkom domu u Drvaru sinoć je otvorena izložba umjetničkih djela nastalih tokom likovne kolonije "Pod pećinom", koja predstavlja uvertiru u "Dane drvarske drenjine".
Izložba u Drvaru - Foto: RTRS
Izložba u DrvaruFoto: RTRS

Ovo su prvi likovni susreti u Drvaru. Devetoro umjetnika iz Srpske i Srbije proteklih dana stvarali su umjetnička djela, koja će ostati opštini Drvar, a ujedno će ovi likovni susreti omogućiti Drvaru da dobije i svoju galeriju. Ovaj dio Krajine, kako su rekli učesnici, inspirativan je za umjetnike, pa će, okako su obećali, doći i iduće godine.

Devet umjetnika iz Srpske i Srbije, inspirisani krajiškim krajolicima, stvarali su u Drvaru svoja umjetnička djela.

- Mi smo ovih proteklih sedam-osam dana boravili ovdje u Drvaru sa jednom grupom slikara koji su se vrlo rado odazvali pozivu i boraveći ovdje napravili lijepa djela, koja će ostati u vlasništvu ove ustanove - rekao je Rajko Karišić, umjetnik iz Beograda.

Iako je naziv likovne kolonije "Pod pećinom", zbog vremenskih uslova umjetnička djela nastala su na drugim lokacijama.

- Mi smo imali u vidu da Likovna kolonija bude pod pećinom, međutim vremenske prilike to nisu dozvolile, pa smo morali da organizujemo ovdje u prelijepom zdanju Radničkog doma, što nije umanjilo značaj ove likovne kolonije - kaže Dragana Grahovac, direktor Centra za kulturu.

Koliki je značaj ovih likovnih susreta najbolje potvrđuje ideja lokalnih čelnika i umjetnika da se u Drvaru osnuje i galerija, čime bi bio obogaćen kulturni život.

- Na neki način pokušavomo doprinijeti, da na kulturnom planu, život na ovom prostoru bude sadržajniji i bude bogatiji i da ga svakim danom novim sadržajima obogaćujemo. I formiramo galeriju, fundus likovnih djela koja će činiti galeriju - rekao je Stevica Lukač, načelnik opštine Drvar.

Likovni susreti "Pod pećinom" predstavljaju uvod u manifestacaju "Dani drvarske drenjine", koja će biti održana 17. oktobra.