latinica  ћирилица
05/10/2015 |  10:53 | Autor: SRNA

Kasipović: Srpsku moramo braniti znanjem

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović istakao je da stanovnici Republike Srpske ne žele da se Srpska ikad više brani oružjem, ali da je neophodno da se ona brani znanjem.
Anton Kasipović - Foto: arhiv
Anton KasipovićFoto: arhiv

"Braneći Srpsku znanjem najbolje ćemo dokazivati ispravnost ideje postojanja Republike, dokazujući mogućnost da ovaj dio BiH živi i napreduje. Taj posao ćemo raditi na najbolji mogući način", poručio je Kasipović na akademskom času organzovanom na Pravnom fakultetu u Banjaluci povodom početka nastave u akademskoj 2015/2016. godini.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture, grad Banjaluka i Univerzitet u Banjaluci učinili su sve za studente koji dolaze, prvenstveno stvarajući im odlične uslove za rad i obezbjeđujući najbolje profesore.

Kasipović je studentima poručio da se od njih očekuje da Republici Srpskoj daju najbolje što mogu, ističući da će im izazov u budućem poslu biti kontinuirane promjene u pravosuđu u BiH, te evropski put BiH i Republike Srpske, koji će podrazumijevati promjene pravnog sistema.

Prioritet je, napomenuo je Kasipović, ostati na poziciji Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Ovdje je dovoljno struke, pameti, znanja i ljubavi vaših profesora. Nemojte biti prosječni, nemate pravo na to, sigurno želite mnogo više i bolje, da budete na ponos svojim porodicama i profesorima", rekao je Kasipović budućim akademskim građanima.

Dekan Pravnog fakulteta Vitomir Popović rekao je da je ove godine primljeno 300 studenata, ali da bi bilo dobro da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske odobri upis dodatnog broja studenata koji su zainteresovani za pravničku profesiju.

"Šteta je da ti mladi ljudi ne studiraju u Banjaluci, jer mi smo jedan od najopremljenijih i najbolje uređenih fakulteta, član smo Svjetske asocijacije pravnih fakulteta u Vašingtonu, kao i Asocijacije pravnih fakulteta Evropske unije", naglasio je Popović.

On je dodao da Pravni fakultet ima najmoderniju sudnicu u regionu, zbog čega se veliki broj studenata odlučuje da studira ovdje, a zabilježen je i povratak studenata koji su se bili opredijelili da studiraju u Beču, Gracu ili drugim evropskim centrima.

Popović je istakao da je Pravni fakultet zadovoljan kadrom koji stvara, te da među svršenim studentima gotovo nema nezaposlenih, već da oni postižu odlične rezultate u državnim ustanovama, te državnim i privatnim preduzećima.

Predsjednik Akademije nauke i umjetnosti Rajko Kuzmanović naglasio je da su Pravni fakultet u Banjaluci pohađali najviši funkcioneri u Republici Srpskoj, među kojima je mnogo sudija, ministara, gradonačelnika, a posebno mnogo odličnih profesora.

Studente prve godine fakulteta Univerziteta u Banjaluci pozdravila je i sudija Ustavnog suda Republike Srpske Snježana Savić, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, predsjednik Saveza studenata Pravnog fakulteta Dragan Todorović, kao i mnogobrojni profesori.