latinica  ћирилица
05/10/2015 |  14:12 | Autor: SRNA

Savčić u Ugljeviku: Uspješan model podrške boračkoj populaciji

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić posjetio je danas Rudnik i termoelektranu u Ugljeviku i najavio da će uspješan model podrške boračkoj populaciji koji primjenjuje ova kompanija pokušati da proširi i na druge lokalne zajednice u Srpskoj.
Milomir Savčić - Foto: SRNA
Milomir SavčićFoto: SRNA

On je istakao da je zahvaljujući takvoj saradnji Ugljevik jedna od rijetkih sredina gdje gotovo nema problema kada je u pitanju boračka populacija, njeno stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje djece iz porodica poginulih, briga o ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima.

"Praksa pokazuje da je položaj boraca bolji u lokalnim zajednicama sa jačom privredom", rekao je Savčić i najavio da će model saradnje RiTE i Opštinske boračke organizacije Ugljevika pokušati da prenese i u Gacko, Mrkonjić Grad i druga mjesta u Republici Srpskoj.

Savčić je zahvalio rukovodstvu RiTE "Ugljevik" za veliku podršku koju pruža boračkoj populaciju u cijeloj Republici i pozvao sva javna preduzeća u Srpskoj da se ugledaju na ovu kompaniju.

Generalni direktor RiTE "Ugljevik" Žiko Krunić je u obraćanju novinarima istakao da ovo zavisno preduzeće sa 1.900 zaposlenih posluje u okviru Elektroprivrede Republike Srpske i da u skladu sa ulogom i statusom kompanije sprovodi politiku Vlade Republike Srpske na najbolji mogući način.

"U odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je 48 radnika preduzeća i sve njihove porodice su stambeno zbrinute, za djecu porodica poginulih obezbijeđeno je 79 stipendija, a iz kategorije porodica poginulih boraca ukupno je u RiTE zaposleno 105 radnika", rekao je Krunić.

Prema njegovim riječima, po osnovu protokola koji je prošle godine potpisan na inicijativu predsjednika Republike, u RiTE su zaposlena 34 radnika iz porodica poginulih pripadnika Vojske Republike Srpske, od čega 22 iz Ugljevika, sedam iz Bijeljine i pet iz Lopara, a u saradnji sa Opštinskom boračkom organizacijom Ugljevika obezbijeđeni su poslovi za 51 radnika iz boračke populacije.

"Trend saradnje biće nastavljen i u narednom periodu, jer to je opredjeljenje ovog preduzeća", rekao je Krunić i dodao da je dio dobiti RiTE Ugljevik raspoređena lokalnim boračkim organizacijama širom Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Јovan Marinković zahvalio je rukovodstvu RiTE na dobroj saradnji i istakao da boračka populacija u Srpskoj mora da ima prioritet u zapošljavanju.

Prema njegovim riječima, Boračka organizacija Ugljevika osnivač je firme "Preporod" koja zapošljava lica sa invaliditetom, među kojima je najmanje 51 odsto ratnih vojnih invalida, a zahvaljujući RiTE obezbijeđen je posao za 51 radnika sa redovnom platom.

Marinković je rekao da su na području opštine Ugljevik bez zaposlenja još 174 demobilisana borca.