latinica  ћирилица
05/10/2015 |  14:49 | Autor: SRNA

Pale: "Filmoteka" posvećena ruskim filmovima

Filmovi sovjetske kinematografije iz šezdesetih i sedamdestih godina "Balada o vojniku" Grigorija Čuhraja, "Ivanovo djetinjstvo" Andreja Tarkovskog i "Boja nara" Sergeja Paradžanova, biće na programu "Filmoteke" koju Kinoteka Republike Srpske organizuje na Palama od sutra do 8. oktobra.

Sutra će biti prikazan film "Balada o vojniku" snimljen 1959. godine sa Vladimirom Ivašovim i Žanom Prohorenko u glavnim ulogama, saopšteno je iz Kinoteke Republike Srpske.

Film je osvojio nekoliko uglednih međunarodnih nagrada - specijalnu nagradu na festivalu u Kanu 1960, BAFTA nagradu za najbolji film 1962. godine i nominaciju za Oskara za najbolji originalni scenario 1962. Scenaristi filma Grigorij Čuhraj i Valentin Јežov dobili su i Lenjinovu nagradu 1961. godine.

Druge večeri na programu je "Ivanovo djetinjstvo" /1962/, prvi igrani film Andreja Tarkovskog, jednog od najpoznatijih ruskih filmskih umjetnika, po mnogima i jednog od najuticajnijih reditelja u istoriji svjetske kinematografije.

Film je postigao veliki uspjeh osvojivši "Zlatnog lava" u Veneciji, a istovremeno i veliku gledanost u sovjetskim bioskopima. Kritika ga je ocijenila "jednim od najspektakularnijih debija u istoriji filma".

Reputacija ovog filma godinama je rasla, čemu su značajno doprinijeli i reditelji Ingmar Bergman i Sergej Paradžanov, koji su ga označili kao remek-djelo i uzor za vlastiti filmski opus.

U četvrtak, 8. oktobra, biće prikazan film "Boja nara" Sergeja Paradžanova, jednog od najmaštovitijih svjetskih filmskih stvaralaca i najblistavijih filmskih talenata sovjetske epohe, često osporavanog, optuživanog za dekadenciju, zabranjivanog i hapšenog od sovjetskih vlasti.

Film "Boja nara", snimljen 1968. godine, smatra se remek-djelom koje pripada žanru filmske poezije.

U SSSR-u je prikazivan samo 1973. godine, ali tek nakon što je Paradžanov pristao da ga preradi u biografski film. Ubrzo nakon hapšenja Paradžanova i odvođenja u zatvor, film je skinut sa repertoara. Prošle godine je prikazan u proslavljenom Filmskom muzeju u Moskvi, u okviru velike retrospektive povodom obilježavanja 90 godina od rođenja Paradžanova /1924- 1990/.

"Filmoteka" će biti održana u Art galeriji "G3" na Palama. Projekcije počinju u 19.00 časova, a ulaz za publiku je slobodan.