latinica  ћирилица
05/10/2015 |  16:58 | Autor: RTRS

Obilježavanje Nedjelje djeteta u Srpskoj (VIDEO)

U Republici Srpskoj obilježava se nedjelja djeteta. To je prilika da se kroz dodatne aktivnosti svih institucija i službi ukaže na važnost prepoznavanja potreba svakog djeteta.Time i adekvatno reagovanje u svim situacijama u kojima se djeca nađu na svom putu odrastanja.
Nedjelja djeteta - Gavranović predao ključeve grada - Foto: RTRS
Nedjelja djeteta - Gavranović predao ključeve gradaFoto: RTRS

Brojnim manifestacijama širom Srpske ukazano je i na prava djece, a potpisan je i Protokol o saradnji u oblasti unapređenja ranog rasta i razvoja djece u Republici Srpskoj. 

U okviru obilježavanja Dječje nedjelje,gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović predao je ključeve gradske uprave najmlađim sugrađanima koji će gradom simbolično upravljati tokom ove nedjelje. Mališani su upoznati sa svojim pravima i naglasili su da bi stariji trebalo da ih poštuju.

Dijete ima pravo na mišljenje,život, školovanje, pojasnio je prava djeteta Vladimir Miličević iz OŠ" Petar Petrović Njegoš" iz Banjaluke.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan  Gavranović je rekao da svake godine na sedam dana  prepusštaju ključeve grada na upravljanje djeci.

Nedjelja djeteta  (Foto: RTRS)

Ministarstvo prosvjete i kulture, ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i ministarstvo porodice, omladine i sporta, a uz podršku UNICEF-a, potpisanim protokolom o saradnji u oblasti unapređenja ranog rasta i razvoja djece, zajednički će oformiti tim koji će djelovati u pravcu što boljeg razvoja najmlađih u Srpskoj.

 Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević je rekao da će time napraviti plan koji će biti provodljiv.

A Povodom Svjetskog dana pošte i "Nedjelje djeteta", Pošte Srpske organizovale su druženje sa učenicima Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" iz Banjaluke gdje su mališani učili kako treba poslati pismo i razglednicu i kako one stižu u njihove domove.

 Osnovne potrebe djeteta su obrazovanje, zdravstvena zaštita, ljubav i pažnja, igra i slobodno vrijeme, a njihovim poštovanjem "srećna djeca će biti srećni ljudi", što je i slogan ovogodišnje Nedjelje djeteta.