latinica  ћирилица
07/10/2015 |  12:17 | Autor: SRNA

Rusija i Iran "čiste" Siriju od pobunjenika

Rusija i Iran odlučili su da u Siriji "počiste" sve pobunjenike i pripadnike takozvane "islamske države" -Rusi su zaduženi za vazdušne udare, a Iranci predvode sirijsku pješadiju.
Napadi Rusije na ID / arhiva (Foto: Sputnik/Pavel Gerasimov) -
Napadi Rusije na ID / arhiva (Foto: Sputnik/Pavel Gerasimov)

Kako navode analitički portali, sve je počelo u julu kada je u Moskvu stigao iranski general Kasem Sulejmani sa kartom Sirije i pokazao Rusima načine na koji pobunjenici mogu biti poraženi Sulejmani je komandant snaga Kuds, elitnih jedinica za vanjsko djelovanje unutar iranske Revolucionarne garde, i direktno odgovara vrhovnom iranskom vođi Ali Hameneiju.

Visoki oficiri tvrde da upravo on nadgleda operacije usmjerene protiv pobunjenika u Siriji i sudjeluje u planiranju ofanzive na "islamsku državu", koja je već počela.

Tri viša oficira iz bliskoistočne regije navode da je odluka o združenom iransko-ruskom vojnom poduhvatu u Siriji donesena na sastanku ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i iranskog lidera Alija Hameneija.

Ruska vlada navodi da je intervencija u Siriji rezultat formalnog zahtjeva bašara al Asada, koji je iznio probleme sa kojima je suočena sirijska vojska, uključujući nedostatak ljudstva.

Hamenei je zatim poslao diplomatskog predstavnika u Moskvu na sastanak sa Putinom. Putin mu je rekao: "U redu, mi ćemo intervenisati. Pošaljite Sulejmanija".

Prema posljednjim informacijama, dok Rusi raketiraju položaje islamista, Iran je prošle sedmice počeo sa najvećim razmještanjem kopnenih snaga u Siriji od početka rata.

Na terenu su na stotine pripadnika specijalne jedinice u pripremi za veliku ofanzivu na sjeveru i sjeverozapadu Sirije.

Mobilisano je i oko 3.000 boraca libanonskog Hezbolaha, koji će zajedno sa jedinicama sirijske vojske sudjelovati u napadu.

Sporazum uključuje dostavu sofisticiranog ruskog oružja sirijskoj vojsci i osnivanje združenog štaba u kojem će predstavnike imati i Irak u formalnom savezništvu sa Iranom, ali i sa SAD.