latinica  ћирилица
07/10/2015 |  12:58 | Autor: SRNA

Јurišić: Na meti Evropa i pravoslavne zemlje

Val migranata ima za cilj da uvuče Evropu u konflikt sa islamskim svijetom i da destabilizuje zemlje koje imaju dobre odnose sa Rusijom, upozorava Јelena Јurišić, profesor na Zagrebačkom univerzitetu.

"Obratite pažnju na Tursku" .Poslije rusko-turskog sporazuma o gasovodu, u Turskoj počinju problemi: kriza vlade i de fakto izbija novi rat sa Kurdima. Ova zemlja postaje nestabilna zona. I kome je onda do gasovoda" - objašnjava Јurišićeva.

Poslije Turske problemi sa izbjeglicama prelaze na Balkan.

"Koje zemlje su destabilizovane? Prije svega pravoslavne zemlje, koje imaju prijateljske odnose sa Rusijom - Grčka, Makedonija, Srbija i sadašnji saveznik Putina katolička Mađarska", navodi Јurišićeva za "Komsomolsku pravdu".

Ona predviđa da će uskoro biti destabilizovana i Crna Gora i napominje da EU ucjenjuje Srbiju, tražeći da osnuje ogromne centre za izbjeglice.

"Držite izbjeglice kod sebe ili će vam biti još gore - poručuju oni", navodi Јurišićeva.

Ona ukazuje na činjenicu da je takozvano "Arapsko proljeće" zahvatilo samo one zemlje u kojima je vladao umjereni, "meki" islam, kao što su Tunis, Egipat, Libija, Sirija i Irak.

Istovremeno, zemlje u kojima vlada vahabizam, kao što su Saudijska Arabija, Katar i Bahrein, izbjegle su svaki vid pobune i ostale saveznice SAD, Velike Britanije i Izraela.