latinica  ћирилица
07/10/2015 |  15:10 | Autor: TANЈUG

Njemačka- Usvojen novi koncept zbrinjavanja izbjeglica

Njemačka Vlada usvojila je danas novi koncept zbrinjavanja izbjeglica i za političkog koordinatora imenovala šefa Kancelarske službe Petera Altmajera, dok su operativni, stručni, organizatorski, pravni i finansijski aspekti izbjegličke krize i dalje u rukama Ministarstva unutrašnjih poslova, prenose njemački mediji.

Ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je novi koncept ocijenio kao napredak.

- Sa današnjim novim konceptom vlade učinjen je važan korak, kako bi se i organizacijski izašlo na kraj sa izazovima u vezi sa velikim brojem izbjeglica - rekao je De Mezijer, prenijeli su njemački mediji, koji su juče, najavljujući koncept, pisali da je to, zapravo, šamar za de Mezijera.

- Već sedmicama vlada haos u izbjegličkom pitanju i sada je Angeli Merkel dosta toga. Ukupna koordinacija mora biti povezana u Kancelarskoj službi. To je šamar ministru unutrašnjih poslova - navodi magazin Špigel, uz fotografiju Merkelove i de Mezijera.

Štampa piše da će Altmajerova koordinacija i dalje spadati u nadležnost ministra, ali pod vođstvom Kancelarske službe.

- Pomoć izbjeglicama u Njemačkoj djeluje loše organizovana i sa svih strana stiže kritika. Sada stiže novo prestrukturiranje, predvodnička uloga je na Kancelarskoj službi. Merkel želi da njeni ljudi imaju odgovornost - piše njemačka štampa.