latinica  ћирилица
08/10/2015 |  19:43 | Autor: SRNA

Predaja zahtjeva za članstvo u EU do kraja godine

Predsjedništvo BiH zadužilo je danas Savjet ministara BiH da za narednu sjednicu Predsjedništva BiH dostavi izvještaj o pripremljenosti BiH za predaju zahtjeva za članstvo u EU, koji će biti podnesen najkasnije do 31. decembra.
 - Foto: flickr.com
Foto: flickr.com

Predsjedništvo BiH primilo je k znanju informaciju o dosadašnjem procesu pregovora radi zaključivanja protokola uz Privremeni sporazum – Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/, kako bi bilo uzeto u obzir pristupanje Hrvatske EU, te informaciju sa tehničkog sastanka u vezi Protokola o proširenju Privremenog sporazuma – SSP-a, održanog 29. maja.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da je zadužen Savjet ministara BiH da preduzme sve neophodne mjere s ciljem zaključivanja protokola uz Privremeni sporazum do 1. januara 2016. godine.

Predsjedništvo BiH usvojilo je Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH u privh pola godine, koji će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prihvaćen je Izvještaj o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH i policijskih službenika u operacijama podrške miru, u periodu od 1. januara do 30. juna ove godine.

Predsjedništvo BiH predlaže da Parlamentarna skupština ocijeni opravdanim i odobri nastavak učešća pripadnika Oružanih snaga BiH i policijskih službenika u operacijama podrške miru, i to u mirovnim misijama UN u Kongu, Maliju, Liberiji, Јužnom Sudanu, odnosno Abeui, i na Kipru, te u NATO vođenoj misiji "Odlučna podrška" u Avganistanu.

Predsjedništvo BiH upoznalo se o Informaciji o učešću delegacije Ministarstva odbrane BiH na Evropskom odbrambenom samitu, te potpisivanju sporazuma između BiH i EU o uspostavljanju okvira za učešće BiH u operacijama EU za upravljanje krizama.

Donesen je zaključak da će BiH preuzeti aktivnosti vezane za predlaganje rezolucije za uspostavljanje Univerzalnog kodeksa o svetim mjestima i za pregovaranje, lobiranje i konačno usvajanje ove rezolucije na Generalnoj skupštini UN.

Odobreno je zaključivanje ugovora o donaciji između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane, civilne zaštite i sporta Švajcarske o donaciji materijalnih sredstava protivpožarne zaštite i pripadajuće opreme i njihovog prevoza iz Švajcarske.

Na sjednici Predsjedništva donesena je i odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Makedonije o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.

Donesene su i odluke o ratifikaciji više sporazuma i ugovora.