latinica  ћирилица
09/10/2015 |  14:09 | Autor: SRNA

Tadić: BiH aktivna u borbi protiv terorizma

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić danas je u Bukureštu istakao da je BiH član niza međunarodnih instrumenata i standarda koji se tiču prevencije i borbe protiv terorizma.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Na Regionalnoj konferenciji o izazovima preventivnog odgovora krivičnog prava na terorizam i borbu protiv stranih boraca terorista, Tadić je naveo da je BiH u posljednje vrijeme uložila značajne napore kako bi svoj sistem prevencije i borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti usaglasila sa zahtjevima FATF-a i Manivala.

Prema njegovim riječima, poseban dio tih mjera odnosi se na jačanje saradnje sa Interpolom i na sklapanje operativnih sporazuma sa Evropolom i Evrodžastom, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Tadić je posebno naglasio da, u kontekstu trenutnih bezbjednosnih izazova s kojim se suočavaju zemlje Јugoistočne Evrope i Mediterana, BiH aktivno doprinosi svim oblicima saradnje na rješavanju migrantske krize, ali i drugih bezbjednosnih izazova koji su direktna posljedica aktivnosti terorističkih grupa u svijetu, posebno Al kaide i "Islamske države".

Podsjetivši na kompleksnu situaciju unutar BiH, sa čije teritorije "Islamska država" regrutuje svoje borce, kao i na suočavanje sa terorističkim napadima na Ambasadu SAD u Sarajevu i policijske stanice u Bugojnu i Zvorniku, Tadić je pozvao zemlje regije da sve informacije koje imaju u vezi sa mogućim terorističkim aktivnostima dostave bezbjednosnim agencijama BiH.

Regionalnu konferenciju o izazovima preventivnog odgovora krivičnog prava na terorizam i borbu protiv stranih boraca terorista zajednički su organizovali Kancelarija UN za droge i kriminal /UNODOK/ i Parlamentarna skupština Mediterana /PAM/.

Parlamentarnu skupštinu BiH na skupu u Bukureštu predstavljali su članovi stalne delegacije u PAM - Mensura Beganović, Ognjen Tadić i Šemsudin Mehmedović.