latinica  ћирилица
09/10/2015 |  14:16 | Autor: SRNA

Trebinje: O mjerama zaštite na Fejsbuku

Školarci malo znaju o mjerama zaštite na Fejsbuku, društvenoj mreži gdje su moguće povrede privatnosti i ugroženi svi ako se ne pridržavaju pravila i mjera zaštite, rekao je danas profesor kriminalistike sa Policijske akademije u Banjaluci Aleksandar Miladinović.

"Najčešći problemi koji nastaju putem Fejsbuka su razni oblici zloupotrebe identiteta, poput kompromitacije i krađe identiteta, krađe profila, razni oblici vršnjačkog nasilja, kompromitacija fotografija, te pokušaji pedofilskih aktivnosti, najčešće kod djevojčica", naveo je Miladinović, nakon predavanja učenicima Gimnazije "Јovan Dučić" u Trebinju o temi "Prevencija od negativnosti na Fejsbuku".

On je naglasio da je neophodno što češće ukazivati na opasnosti koje vrebaju na društvenim mrežama, dodajući da su sve mreže slične, ali da se o Fejsbuku najviše pričalo jer je najbolje prihvaćen među učenicima osnovnih i srednjih škola i oni ga koriste u velikoj mjeri.

Miladinović je rekao da je teško identifikovati najrizičnije grupe i da su mladi upoznati o negativnostima na Fejsbuku, ali veoma malo znaju o mjerama zaštite, zbog čega se o ovoj temi mora stalno razgovarati u okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti.

Direktor Gimnazije "Јovan Dučić" Dragoslav Banjak kaže da učenici gimnazije mnogo koriste Fejsbuk i da nije siguran koliko su oprezni i koliko znaju o negativnim stranama društvenih mreža.

"I naša škola koristi Fejsbuk, jer smo zaključili da ne postoji bolji način da se informacija prenese roditeljima i učenicima. Iskoristili smo ono što je pozitivno", rekao je Banjak.

Ističući da se sve generacije koje dolaze mogu nazvati Fejsbuk generacijama, on je rekao da su ovakva predavanja neophodna s obzirom na to da postoji i negativna strana društvenih mreža.

Predavanjima o negativnostima Fejsbuka i mjerama zaštite,  za sada, su obuhvaćeni učenici drugih razreda gimnazije.

Banjak je naglasio da je zatražio od policije da se obezbijedi veći prostor da bi svi gimnazijalci mogli da prisustvuju i upoznaju zamke na Fejsbuku.