latinica  ћирилица
09/10/2015 |  22:19 | Autor: SRNA

Savanović: Velika nepravda ne kazniti zločine u Zapadnoj Krajini

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je večeras u Mrkonjić Gradu, povodom obilježavanja 20 godina od stradanja Srba u 13 zapadnokrajiških opština, da je velika nepravda ne kazniti one koji su počinili ovaj ogroman zločin.
M.Grad: 20 godina od stradanja Srba - Foto: SRNA
M.Grad: 20 godina od stradanja SrbaFoto: SRNA

"Večerašnjom tribinom htjeli smo da pošaljemo snažnu poruku Tužilaštvu BiH i svim nadležnim institucijama da se procesi moraju pokrenuti i dovesti do kraja jer velika je nepravda ne kazniti zločince koji su napravili ogromni zločin. Samo u Mrkonjić gradu u masovnoj grobnici nađen je 181 stradali, a u manjim okolnim grobnicama 176 stradalih", rekao je Savanović.

On je dodao da živi u uvjerenju da će odgovorni vrlo brzo biti procesuirani.

Pravobranilac Republike Srpske Slobodan Radulj rekao je da je bio član tima koji je vršio ekshumaciju masovne grobnice u Mrkonjić Gradu.

"Јoš pravde nema, niko nije odgovarao, zna se da je dokumentacija potpuna, postoje svjedoci, ali očigledno da oni koji treba to da čine ne pomjeraju predmet sa mrtve tačke. Trebalo je do sada početi bilo kakav proces, pozivati svjedoke, a ništa se ne radi", istakao je Radulj.

Prema njegovim riječima, ovo što rade predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i NSRS u vezi sa referendumom o Sudu i Tužilaštvu BiH jedini je način da se nešto pokrene sa mrtve tačke.

General Momir Zec poručio je da nadležne institucije moraju raditi svoj posao.

"Imamo posljedice, imamo ko je učestvovao u svemu i institucije moraju da rade svoj posao i da procesuiraju odgovorne. To je poruka sa ovog skupa", rekao je Zec.

Večerašnjom tribinom "Dvadeset godina od stradanja Srba od hrvatske, muslimanske i NATO agresije u Mrkonjić Gradu" počelo je obilježavanje 20 godina od stradanja Srba u 13 zapadnokrajiških opština.

U septembru i oktobru 1995. godine na najsvirepiji način u 13 zapadnokrajiških opština ubijeno je 1.644 vojnika i civila, a 120.000 Srba protjerano je sa vjekovnih ognjišta.

Za sve ubijene krajiške Srbe i za 181 srpsku žrtvu iz masovne grobnice pronađene u Mrkonjić Gradu sutra će biti služen parastos u kapeli Svetog Marka.

Potom će biti položeni vijenci na Spomen-obilježje masovne grobnice i na centralni spomenik poginulim srpskim borcima na Trgu srpske vojske, nakon čega će uslijediti obraćanje zvaničnika i kulturno-umjetnički program.

Hrvatska regularna vojska sa jedinicima takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane napala je 1995. godine 13 zapadnokrajiških opština sa većinskim srpskim stanovništvom - Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Јajce, Kupres i Krupa na Uni.

Te opštine bile su u sastavu Republike Srpske i sa tog područja muslimansko-hrvatske snage protjerale su oko 120.000 Srba, opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta je oko 680 miliona KM. Hrvatske i muslimanske snage za sobom su ostavile pustoš i masovne grobnice.

U ovoj operaciji učestvovao je i Peti korpus tzv. Armije BiH kojim je komandovao Atif Dudaković o čemu postoji video-zapis na kojem se vidi kako izdaje naredbu da se uništi sve što je srpsko na ovim prostorima.

Iako su poznati nalogodavci i počinioci, za ove zločine još niko nije odgovarao.

U zapadnom dijelu Krajine svake godine 10. oktobra obilježava se godišnjica stradanja Srba.