latinica  ћирилица
10/10/2015 |  15:26 | Autor: TANЈUG

Ankara: Teroristički napad, 97 mrtvih (VIDEO)

Postoje jaki dokazi da su dva bombaša-samoubice danas izveli napad na skupu pro-Kurdskih i ljevičarskih aktivista u Ankari, izjavio je premijer Turske Ahmet Davutoglu.
Ankara - Foto: Screenshot
AnkaraFoto: Screenshot

Zbog tog bombaškog napada, najsmrtonosnijeg te vrste na tlu Turske, Davutoglu je proglasio trodnevnu žalost u zemlji, prenio je Rojters.

Turski premijer je naveo da se sumnja da bi za napad u Ankari mogli da budu odgovorni Islamska država, militanti iz Radničke partije Kurdistana ili zabranjene ljevičarske organizacije Revolucionarni narodni oslobodilački front (DHKP-C).

Prokurdska opoziciona "Narodna demokratska partija" /HDP/ saopštila je da je broj poginulih u bombaškom napadu u Ankari povećan na 97, dok je oko 400 ranjeno.

Ministar zdravlja Mehmet Mujezinoglu rekao je danas ranije da je poginulo 86 ljudi, dok je 186 ranjeno, od toga 28 je na intenzivnoj bolničkoj njezi.

Ministar je naveo da je 62 ljudi poginulo na licu mjesta, a 24 nakon što su prebačeni u bolnicu, prenosi agencija AP.

Eksplozija se dogodila uoči planiranog marša mira u znak protesta protiv sukoba između države i kurdskih militanata i jugoistočnoj Turskoj.

 Predstavnici turske vlade ocijenili su da je eksplozija teroristički akt, a istražni tim smatra da je za nju odgovoran bombaš samoubica.

Turski premijer Ahmet Davutoglu održaće tim povodom sastanak sa šefovima bezbjednosnih snaga, saopštio je kabinet premijera.