latinica  ћирилица
10/10/2015 |  20:01 | Autor: RTRS

Berkovići: Otac i sin jedini učitelji u selu (VIDEO)

Nije rijetkost da djeca nastave roditeljskim stopama i da se bave istom profesijom. Malobrojni su ipak, oni, koji posao obavljaju u jednoj školi i to vrata do vrata.
Berkovići: Otac i sin jedini učitelji u selu - Foto: RTRS
Berkovići: Otac i sin jedini učitelji u seluFoto: RTRS

Otac i sin, Branko i Ljubiša Šetka iz Berkovića, takav su primjer. Rade kao učitelji u područnoj školi u Strupićima, gdje je zastupljena samo razredna nastava, tako da su oni sav nastavni kadar.

A kada se završi posljednji školski čas, dio đaka kojima je kuća udaljena i do desetak kilometara, sami voze.

Na posao dolaze skupa. Zajedno rade osam godina. Prostora za sugestije i savjete uvijek ima. To ne čudi s obzirom na to da Ljubiša uči đake prvog i drugog razreda, koji dalje školovanje do petog, nastavljaju kod njegovog oca.

- Možemo da dijelimo iskustva i mišljenja, da se konsultujemo a sve će se to odraziti na kvalitet rada i uspeh djece, rekao je Ljubiša Šetka.

Rad u kombinovanim odjeljenjima jeste težak i zahtjevan. Svi planirani sadražaji se ipak realizuju. Učitelj Branko, prati svoje đake i tokom nastavka školovanja i ističe da postižu dobre rezultate.

- Ako imate želju da budete uspješan učitelj morate biti spremni da za tu želju sve date, svoje vijeme i trud i na taj način rezultati neće izostati, dodaje Branko Šetka.

Kada se završi nastava, dio đaka učitelji odvoze kućama. To je kako ističu samo mala usluga, koja mnogo znači roditeljima, a koje će se pridržavati dok budu radili.