latinica  ћирилица
11/10/2015 |  09:42 | Autor: TANЈUG

Izbori u Bjelorusiji: Lukašenko za peti mandat

Na više od 6.000 biračkih mjesta, koliko je jutros otvoreno u Bjelorusiji, skoro sedam miliona upisanih birača biraće budućeg šefa države među četiri kandidata, a aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko bori se za peti mandat.

Kandidati za predsjednika su, prema Centralnoj izbornoj komisiji, pored Lukašenka, koji je na čelu Bjelorusije 21 godinu, lider Liberalno-demokratske partije Sergej Gajdukevič, lider Bjeloruske patriotske partije i vrhovni ataman bjeloruskih kozaka Nikolaj Ulahovič, i aktivistkinja kampanje "Govori istinu" Tatjana Korotkevič.

Dok je 13,3 odsto Bjelorusa sa pravom glasa i dalje neodlučno, više od 45 odsto birača namjerava da glas da Lukašenku (61), a rezultati predizbornih anketa pokazuju da je Korotkevičevoj naklonjeno oko 18 odsto birača, Gajdukeviču 11,4 odsto, a Ulakoviču 3,6 odsto birača, prenijele su agencije.

Bivši opozicioni predsjednički kandidat Nikolaj Statkevič pozvao je na predizborne proteste, ali je odziv na takvim skupovima proteklih mjeseci bio slab, sa tek par stotina okupljenih.

Uoči izbora, u subotu, na mitingu opozicije, više od 1.500 pristalica je prošetalo centralnim delovima Minska tražeći ostavku Lukašenka i slobodne izbore.

Lukašenko je 7. oktobra rekao da želi da pobijedi sa 80 odsto glasova birača. Aktuelni predsjednik biran je na funkciju šefa države 1994, 2001, 2006. i 2010. godine. Posljednje izbore dobio je, prema zvaničnim podacima, sa 79,65 odsto glasova, a te rezultate nisu priznali ostali kandidati, kao ni SAD I EU.

"Lukašeno sebe predstavlja kao garanta mira i bezbjednosti... i taj imidž uspijeva", izjavio je autor biografije bjeloruskog predsjednika Valerij Karbalevič.

Znatan dio birača, njih više od 36 odsto, iskoristio je priliku da glasa prije dana za glasanje, od 6. do 10. oktobra.
Birači imaju mogućnost da glasaju i protiv svih kandidata.

Biračka mjesta biće otvorena od osam do 20 sati po lokalnom vremenu, a preliminarni rezultati bi, kako se očekuje, mogli da budu poznati u noći između nedjelje i ponedjeljka.

Do 9. oktobra CIK Bjelorusije akreditovao je 928 stranih posmatrača, od kojih je 344 iz Biroa OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), 387 iz Zajednice Nezavisnih Država, 68 iz Parlamentarne skupštine OEBS, sedam iz Šangajske organizacije za saradnju.

Završnicu izborne kampanje pratiće i 940 lokalnih i stranih novinara.