latinica  ћирилица
11/10/2015 |  15:01 | Autor: SRNA

Vučić Unesku: Nemoralan zahtjev Kosova

Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas pismo svim članicama Uneska u kome je poručio da je zahtjev /samoproglašenog/ Kosova za prijem u ovu organizaciju neutemeljen sa stanovišta međunarodnog prava, kao i sa političkog i moralnog aspekta, te je zbog toga za Srbiju apsolutno neprihvatljiv.
Aleksandar Vučić uputio pismo svim članicama Uneska - Foto: RTRS
Aleksandar Vučić uputio pismo svim članicama UneskaFoto: RTRS

- Budući da se Kosovo ne može smatrati državom kao subjektom međunarodnog prava, evidentno je da nisu ispunjeni elementarni uslovi za razmatranje bilo kog pitanja u vezi sa prijemom Kosova u punopravno članstvo Uneska, naglasio je Vučić.

Prema njegovim riječima to je "de fakto" priznala i sama Priština pokušavajući da izdejstvuje dostavljanje zahtjeva Unesku posredstvom Unmika, što je ova Misija odbila s obzirom na njeno dosljedno poštovanje rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244 iz 1999. godine, saopšteno je iz Vlade Srbije.

On je naglasio da se u okviru briselskog dijaloga do sada nije razgovaralo o zaštiti spomenika kulture i imovini Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i da jednostrani pokušaji poput zahtjeva za članstvo takozvanog Kosova u Unesku vraćaju u prošlost i "narušavaju atmosferu podsticajnu za dijalog koji se nalazi u vrlo delikatnoj fazi".

- Time bi se faktički onemogućilo da se i o ovom pitanju postigne obostrano prihvatljivo rešenje za ovo, za našu stranu, jedno od najosetljivijih pitanja, rekao je Vučić.

Srpski premijer je istakao da Priština nema ni moralno pravo da traži članstvo u Unesku, jer je, kako je naglasio, svojim činjenjem u prethodnom periodu nedvosmisleno demonstrirala da nema ni sposobnost ni volju da ispuni obaveze koje proizilaze iz članstva u toj organizaciji.

U skladu s tim, on je podsjetio da je od završetka sukoba 1999. godine do danas na Kosmetu potpuno uništen 141 srpski pravoslavni hrišćanski objekat, a da su četiri bisera svjetske baštine - Manastir Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Crkva bogorodice Ljeviške u opasnosti.

- Na mnogim uništenim objektima još se mogu vidjeti parole takozvane Oslobodilačke vojske Kosova i pretnje Srbima, a u novije vreme i grafiti u slavu organizacije `Islamske države` čiji su metodi rušenja kulturnih i verskih objekata, nažalost, odavno na delu na prostoru Kosova i Metohije, rekao je Vučić i ukazao da za sve to vrijeme iz Prištine nije bilo riječi osude.

On kaže da utoliko, ili naročito zbog toga, licemjerno zvuči objašnjenje svih koji kažu da će prijemom Kosova u Unesko, srpska kulturna baština biti bolje zaštićena, jer niko ni iz jedne od srpskih crkava ili manastira nije tražio ni takvu zaštitu, ni takvu podršku.

Vučić napominje da bi članstvo u Unesku bila nagrada za lažne zaštitnike pravoslavlja i hrišćana na Kosmetu.

On je poručio da je Srbija protiv svake politizacije rada Uneska kao organizacije čija bi misija trebalo da bude promovisanje saradnje među državama kroz obrazovanje, nauku i kulturu.

- Na kraju, mi jesmo mala zemlja, i teritorijalno i po broju stanovnika, nemamo političku moć kojom možemo da se suprotstavima onima koji sponzorišu ulazak Kosova u Unesko, ali je naša obaveza da celokupno čovečanstvo upoznamo o protivpravnim i nemoralnim merama koje se protiv naše zemlje preduzimaju i time, ako ništa drugo, odbranimo istinu i ponos svih pravdoljubivih naroda u svetu, navodi se u pismu premijera Vučića.