latinica  ћирилица
11/10/2015 |  16:29 | Autor: RTRS

Povratak Srba u južni dio Kosovske Mitrovice (VIDEO)

V1 Nakon jedanaest godina, u južni dio Kosovske Mitrovice vratili su se prvi Srbi. Od martovskog pogroma 2004. godine, u hramu Svetog Save u južnom dijelu Mitrovice, nije bilo ni sveštenika ni liturgijskog života.
Kosovska Mitrovica - Foto: Screenshot
Kosovska MitrovicaFoto: Screenshot

Danas drugačija slika, već šest nedjelja u hramu se služe liturgije, na koje dolazi sve veći broj vjernika.

Supružnici Mitrović, nakon 11 godina, jedini su Srbi koji žive u južnom dijelu Kosovske Mitrovice. U parohijskom domu, čija je obnova počela prošle godine, provode dane, dočekuju vjernike, rade na obnovi ove svetinje i uređenju crkvene porte, a sve sa željom da ovaj hram ponovo oživi i okupi u svoje odaje mnoge Srbe protjerane sa ovih prostora.

- Blagoslovom vladike Teodosija ovdje se nakon 11 godina obnovio liturgijski život, tako da sad svake nedjelje ima sveta liturgija. Posebno me raduje što ima sve više i više vjernika, rekao je Saša Mitrović, sveštenik.

Na ovaj način oživio je i crkveni život u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, odakle su Srbi protjerani prvo 1999. godine, a potom i 2004. godine tokom martovskog pogroma.

- Ovo je crkva gdje sam ja krštena i gdje sam uvijek dolazila na Božić i vaskršnje praznike. Ono što mene vezuje za ovu crkvu su moji počeci vjere. Kada se vraćam ovoj crkvi kao da se vraćam svojoj vjeri, istakla je Biljana Јeredić.

Organizovanog prevoza do crkve nema, nema ni policijske pratnje, ali sve je više onih koji žele da obiđu ovo sveto mjesto. Na jutrošnjoj liturgiji u hramu Sv. Save, bilo ih je dvadesetak.

- Vaskrsava crkva i srpski narod, ima dosta na kugli zemaljskoj mjesta za sve narode, tako i za nas. Svoji smo na svome, naglasio je Slaviša Јočić.

Već šest nedjelja, koliko se služi lutirgija u hramu Sv. Save u južnom dijelu Mitrovice, dolazi i Stefan Patrić. Iz sjevernog dijela sa prijateljima dolazi pješke, a kako kaže problema i provokacija za sada nema.

- Nema nikakvih problema, na ulazu u hram je KPS policajac koji legitimiše. On je isto ljubazan i nema nikakvih problema, dodao je Patrić.

U martovskom pogromu 2004. godine, sudbinu 35 uništenih i oskrnavljenih crkava i manastira doživio je i Hram Svetog Save u južnom dijelu Kosovske Mitrovice.

Tog martovskog popodneva, naočigled vojnika Kfora, stradao je i parohijski dom odakle su, među posljednjim Srbima, južni dio grada napustili i sveštenici.