latinica  ћирилица
13/10/2015 |  08:06 | Autor: TANЈUG

Amnesti optužio snage sirijskih Kurda za ratne zločine

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel optužila je kurdske snage u Siriji da su nasilnim raseljavanjem i uništavanjem kuća na sjeveru i sjeveroistoku zemlje počinili ratne zločine.
Kurdski borac u Siriji - Foto: Screenshot
Kurdski borac u SirijiFoto: Screenshot

Јedna misija IA utvrdila je da je Autonomna administracija, koju predvode sirijski Kurdi, u 14 gradova i sela u tim dijelovima Sirije prisilno raseljavala ljude i uništavala im domove i da ti zločini dosežu dimenziju ratnih zločina.

"Namjerno uništavajući kuće civila, u nekim slučajevima paleći čitava sela, raseljavajući njihove žitelje bez ikakvog opravdanog vojnog osnova, Autonomna administracija zloupotrijebila je svoju vlast i prekršila međunarodni zakon", rekao je savjetnik IA za krize Lama Fakih, a prenio AFP.

Nakon što su se sirijski vojnici 2012. godine povukli iz oblasti naseljene pretežno Kurdima, kurdska administracija iskoristila je taj momenat i preuzela vlast.

Njene bezbjednosne snage u tim oblastima, navodi agencija, borile su se protiv džihadista Islamske države.

Međutim, žitelji provincije Raka na sjeveru i Haseka na sjeveroistoku zemlje, rekli su za Amnesti da su kurdske snage koristile borbu protiv ID kao izgovor da sprovedu masovna uništavanja.

Ta uništavanja su se dogodila, otkrili su predstavnici AI, ne kao rezultat borbi, već su bila dio "namjerne, koordinisane kampanje kolektivnog kažnjavanja civila u selima koja je prethodna zauzela ID, ili gdje je mala manjina bila osumnjičena da podržava ID.

Amnesti je saopštio da su satelitski snimci pokazali da je selo Huseinija, od juna 2014. do  juna 2015. godine, uništeno skoro 94 odsto.

Fakih je rekao da "Autonomna administracija mora odmah da prestane sa nezakonitim uništavanjem civilnih objekata, nadoknadi štetu svim civilima čije su kuće uništene, prekine sa nezakonitim prinudnim raseljavanjem i omogući civilima da se vrate i izgrade svoje domove".