latinica  ћирилица
13/10/2015 |  15:40 | Autor: SRNA

Pentagon zabrinut zbog ruskih krstarećih raketa

Ruske krstareće rakete klase "Kalibr" ozbiljna su prijetnja za NATO, a SAD strahuju da bi izvozne verzije te rakete mogle da pogode američku teritoriju sa trgovačkih brodova ili željezničkih vagona.

Rusi su nedavnio lansirali 26 ovih raketa sa brodova u Kaspijskom moru na 11 meta u Siriji.

Projektili su prešli 1.500 kilometara kroz iranski i irački vazdušni prostor i pogodili terorističke položaje u provincijama Raka, Alep i Idlib.

Krstareći projektil "Kalibr" leti 50 do 150 metara iznad površine i pogađa morske mete udaljene do 350 kilometara, kao i kopnene mete na udaljenosti većoj od 2.500 kilometara.

Maksimalno odstupanje od zadate mete samo je tri metra, a projektil je modularne građe, sa pet različitih tipova: dva protivbrodska, dva protivpodmornička i jedan za gađanje kopnenih ciljeva.

Izvozna verzija "Kalibra" ne leti toliko daleko, ali je izazvala nervozu na Zapadu zbog mogućnosti da projektili budu lansirani sa željezničkih vagona ili kontejnera sa trgovačkih brodova - navode vojni portali.

NATO oznaka ovog ruskog projektila je "SS-N-27 Sizler".

Zahvaljujući sposobnosti da leti nisko nad tlom, velikoj preciznosti i činjenici da je gotovo neranjiv zbog nadzvučne brzine, projektil predstavlja smrtonosno oružje koje se ne može ignorisati - smatraju u Vašingtonu i Briselu.

Tokom vježbi na Barencovom moru, održanim prije nekoliko dana, "Kalibr" projektili ispaljeni iz podmornice pogodili su mete udaljene stotinama kilometara i to sa izrazitom preciznošću.