latinica  ћирилица
13/10/2015 |  15:44 | Autor: Agencije

Putin: Zapad ne zna šta se zapravo dešava u Siriji

Vojna operacija međunarodne koalicije koju predvode SAD u Siriji nije donijela nikakve rezultate, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.
Vladimir Putin  (foto: http://rs.sputniknews.com/) -
Vladimir Putin (foto: http://rs.sputniknews.com/)

On je upozorio na mogućnost da oružje koje Vašington dostavlja u Siriju može da padne opet u ruke terorista.

"Sada su saopštili da iz aviona dopremaju municiju 'Slobodnoj sirijskoj vojsci'. Gdje je ta SSV? Neće li to sve opet pasti u ruke Islamske države, kao što se to već desilo? Ko garantuje? Tek što je to sve bilo urađeno, tek što se to desilo i u samim Sjedinjenim Državama priznata propast akcije (obuke ličnog sastava), sada prosto - gdje izbacuju municiju? Kome? Ovo pitanje nije tek retoričko", rekao je Putin.

Predsjednik Rusije je rekao da je Rusija tražila ciljeve koji su "stoprocentno teroristički" i odgovor gdje treba napasti, ali da nije bilo "nikakvog odgovora".

"Odgovor je bio - ne, nismo bili spremni na to", kazao je on, dodajući da zapadni partneri ne znaju šta se u stvarnosti dešava na teritoriji Sirije i kakve ciljeve žele da ostvare, prenio je TAS.

Prema njegovim riječima, Moskva u Siriji postupa "u strogoj saglasnosti" sa Poveljom UN i po međunarodnom pravu, za razliku od koalicije pod vođstvom SAD, koja dejstvuje bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN i poziva sirijskih vlasti.

Ističući da "ne želi ni sa kim da polemiše", Putin je rekao da Rusija u Siriji ne teži ka bilo kakvom liderstvu.

"U Siriji može da bude samo jedan lider - sirijski narod. Težimo da doprinesemo borbi protiv terorizma, koji je opasan i za SAD, za Rusiju, za evropske zemlje, pa i za čitav svijet", kazao je on.

Ruski predsednik je rekao da je saradnja Rusije i SAD samo po "vojnoj liniji" nedovoljna i istakao da je potreban zajednički rad na podsticanju snaga u Siriji da se postigne političko rešenje.

Putin je rekao da je Rusija predlagala da se u Moskvi održi međunarodni susret o Siriji i da je on predložio i upućivanje veće delegacije u Vašington, koju bi predvodio premijer Dmitrij Medvedev.

"Za sada odgovora nema", kazao je Putin, dodajući da bi u toj delegaciji bili oficiri na nivou zamjenika načelnika Generalštaba i predstavnici obavještajnih službi.

"Ako hoćemo efikasno da djelujemo, treba taj posao prevesti na ozbiljan, konkretan nivo", reako je predsjednik Rusije, naglašavajući da je podjednako važno raditi zajedno i sa zemljama regiona - Turskom, Јordanom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Irakom.

Potrebno je, kako je istakao, vidjeti kako se na antiterorističkom kolesijeku mogu graditi odnosi sa Turskom, koja je zabrinuta zbog "kurdskog faktora" i "borbe protiv terorizma".

"Shvatamo te zabrinutosti i nesumnjivo smo spremni da ih uvažimo tokom zajedničkog rada", kazao je Putin i dodao da sada postoje kontakti na nivou ministarstava odbrane, ali da je i sa Turskom potrebna saradnja i na političkom nivou.

Ruski predsjednik je, takođe, rekao da operaciju ruske vojske u Siriji ne treba povezivati sa privrednom saradnjom sa drugim zemljama.