latinica  ћирилица
13/10/2015 |  17:55 | Autor: TANЈUG

Grčka odbija zajedničke patrole sa Turskom u Egejskom moru

Grčka je danas odbacila prijedlog o uspostavljanju zajedničkih patrola u Egejskom moru sa Turskom, koji je došao kao dio napora Evrope da se izbori sa najvećom migrantskom krizom poslije Drugog svjetskog rata.
Izbjeglice u Grčkoj - Foto: AP
Izbjeglice u GrčkojFoto: AP

“Ne možemo da razgovaramo o novokomponovanim idejama koje su se nedavno pojavile, kao što su zajedničke grčko-turske patrole na pomorskim granicama“, saopštilo je grčko Ministarstvo spoljnih poslova, prenijela je agencija AFP.

Portparol njemačke vlade Štefan Zajbert izjavio je juče da postoji hitna potreba da Grčka i Turska sarađuju i presjeku mrežu trgovine ljudima u kojoj su izbjeglice na svom očajničkom putu ka Evropi.

“Trenutno imamo situaciju, posebno u Egejskom moru između Grčke i Turske, da su granice otvorene i da trgovci ljudima mogu da čine šta žele, što dovodi mnoge u neposrednu životnu opasnost. To je nešto što mora da se promijeni“, rekao je Zajbert.

Grčki dnevnik Katimerini objavio je da Atina strahuje da bi Turska mogla da iskoristi izbjegličko pitanje da ojača prisustvo u Egejskom moru, prisvajajući vodeni i vazdušni prostor oko grčkih ostrva u blizini svoje obale.