latinica  ћирилица
13/10/2015 |  19:27 | Autor: RTRS

Intenzivirani ruski napadi u Siriji, Putin upozorio Vašington (VIDEO)

Rusija je intenzivirala napade po teorističkim položajima i objektima Islamske države u Siriji. Prema informacijama ruskih obavještajnih službi komandanti terorističkih grupa zahtijevaju od rukovodstva da im što prije pošalju municiju i naoružanje. U suprotnom veliki broj boraca ID spreman je da napusti borbene zone.
Sirija - Foto: Screenshot
SirijaFoto: Screenshot

Istovremeno, sirijski pobunjenici gađali su ambasadu Rusije u Damasku, u vrijeme kada se ispred te zgrade okupilo oko 300 pristalica vlade predsjednika Bašara el Asada, kako bi zahvalili Moskvi zbog intervencije u Siriji.

Napad na rusku ambasadu u Damasku okarakterisan je kao teroristički akt, a osmišljen je kako bi se zastrašili svi oni koji se bore protiv međunarodnog terorizma! Moskva je najavila da će krivci biti pronađeni i kažnjeni. Prema zvaničnim informacijama nema povrijeđenih.

- Naš ambasador potvrdio je medijske izvještaje. Dvije granate pogodile su područje ambasade: jedna je pala na igralište, druga - na krov stambenog kompleksa. Ovo je očigledan teroristički čin - rekao je Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije.

Narod Sirije izrazio je podršku- okupljeni ispred ambasade mahali su ruskim zastavama, slikama predsjednika Rusije i Sirije Vladimira Putina i Bašara el Asada.

- Građani Rusije pozdravljamo vas odavde, iz Sirije. Bićemo zauvijek zajedno, sve dok ne pobijedimo teroriste - poručuje jedna Sirijka.

- Rusija je stala na našu stranu. Sada se vidi ko je na strani istine, ko je za mir u svijetu, a ko nezasluženo uzima Nobelovu nagradu za mir - kao što je Obama - kaže jedan od okupljenih Sirijaca.

Ruski predjednik kritikovao je Vašington da ne koordiniše borbu protiv terorizma sa Moskvom. Upozorio je i na mogućnost da oružje koje Vašington dostavlja u Siriju opet može da padne u ruke terorista.

- Nedavno je objavljeno da se iz aviona dostavlja oružje i municija Slobodnoj sirijskoj vojsci. Gdje je ta Slobodna sirijska vojska? Ako je to oružje i municija samo istovareno ili dostavljeno bacanjem iz aviona, zar ne postoji vjerovatnoća da ga pokupi Islamska država? - kaže Putin.

U međuvremenu, lider sirijskog Nusra fronta, povezanog sa Al-Kaidom, Abu Muhamed el DŽulani ponudio je tri miliona evra za ubistvo sirijskog predsjednika Bašara el Asada. Rusku vojnu intervenciju u Siriji nazvao je "novim krstaškim pohodom" i pozvao muslimane u bivšem Sovjetskom Savezu da, ukoliko ruske snage budu gađale civile u Siriji, i oni napadnu ruske civile.