latinica  ћирилица
14/10/2015 |  14:24 | Autor: SRNA

Nović: Delegati iskazali humanost prema policijskim službenicima

Odluka Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da odbaci negativno mišljenje Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima BiH i da ovaj zakonski prijedlog vrati na ponovno razmatranje Komisiji predstavlja human gest delegata Doma naroda, rekao je šef Kluba srpskog naroda u ovom domu Sredoje Nović.
Sredoje Nović( arhiva) -
Sredoje Nović( arhiva)

"Cijenim da bi bilo tragično da desetine pripadnika policijskih struktura na nivou BiH koji rade u zajedničkim institucijama budu lišeni prava na penziju i mislim da bi to bilo više od diskriminacije tih ljudi. Cijeneći ono što su ti ljudi učinili i čine za BiH, smatram da to oni ničim nisu zaslužili", rekao je Nović.

Prema njegovim riječima, ova situacija pokazuje koliko je pravni sistem u BiH neusklađen, nehuman i nekorektan.

On je istakao da policajci tokom svoje profesionalne službe i beneficiranog radnog staža nisu u prilici da prije penzije riješe svoja osnovna egzistencijalna pitanja, poput stambenog pitanja ili školovanja djece.

"Zbog toga smatram da je Dom naroda danas povukao human potez tako što je pomenuti prijedlog zakona vratio nadležnoj komisiji da ponovo razmotri ovaj problem. Čini mi se da su i predstavnici Savjeta ministara BiH čuli ovaj vapaj i očekujem da će i oni u vrlo kratkom roku ponuditi zadovoljavajuće rješenje", naglasio je Nović.

Dom naroda parlamenta BiH odbacio je danas negativno mišljenje Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima BiH i vratio ovaj zakonski prijedlog na ponovno razmatranje ovoj komisiji.

Predloženim zakonom, koji se nalazi u prvom čitanju, omogućava se ostvarivanje prava na penziju i policijskim službenicima sa prebivalištem u Republici Srpskoj koji su napunili 40 godina staža, ali ne i 65 godina starosti.

U slučaju da su ispunili uslove za penzionisanje po Zakonu o policijskim službenicima BiH, ali ne i po zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju koji važi u mjestu njihovog prebivališta, predviđa se njihovo vraćanje na posao u policijsku agenciju u kojoj su radili.