latinica  ћирилица
14/10/2015 |  15:11 | Autor: SRNA

Broj migranata u Preševu trostruko povećan u odnosu na jul

U Prihvatnom centru za migrante u Preševu od početka oktobra evidentirano je 58.583 lica, a zbog sve većeg priliva ubrzano se radi na proširenju postojećih kapaciteta u Preševu i opremanju centra za registraciju u Bujanovcu.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Predstavnik za medije Kancelarije UNHCR-a u Beogradu Mirjana Milenkov rekla je da je početkom oktobra registrovano tri puta više izbjeglica nego u julu, kada je u Preševu za cijeli mjesec registrovan 20.861 migrant, prenose beogradski mediji.

Prema podacima MUP-a, ove godine je do 13. oktobra u Preševu registrovano ukupno 218.529 migranata.

Povećanje kapaciteta prihvatnog centra u Preševu, kako je navela Mirjana Milenkov, osim UNHCR-a, finansira i Vlada Norveške.

S obzirom na to da Preševo više ne može da prihvati toliki broj migranata, čiji se dolasci ne smanjuju bez obzira na vremenske prilike, za prihvat i registraciju ljudi počelo je renoviranje napuštene Fabrike akumulatora "Svetlost" u Bujanovcu.

"U Bujanovcu se objekat priprema da bi se rasteretilo Preševo, a koristiće se samo ako organi vlasti u Preševu procene da je u trenutku tako povećan priliv izbeglica da ne mogu da se registruju bez dugog čekanja, iako su i u Preševu višestruko podignuti kapaciteti za brzo registrovanje", rekla je Mirjana Milenkov.