latinica  ћирилица
14/10/2015 |  15:16 | Autor: RTRS

Zbog mogućnosti izlijevanja bujičnih vodotoka CZ u pripravnosti (VIDEO)

Zbog prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda, prema kojoj se očekuju jače padavine i porast manjih vodotoka, službe civilne zaštite su u pripravnosti.
kiša - Foto: TANЈUG
kišaFoto: TANЈUG

Odsjek za civilnu zaštitu upozorava stanovništvo u naseljima uz rijeke na oprez i preduzimanje preventivnih mjera na zaštiti imovine. Iz Republičke civilne zaštite poručuju da kontrolišu stanje i nema razloga za brigu. 

Iako se narednih dana očekuje da će pasti veća količina padavina, posebno u Hercegovini i na zapadu Republike Srpske, nema bojazni od poplava, poručuju iz Republičkog HMZ. Ovim padavinama prethodio je duži sušni period, pa će zemlja lako upiti višak kiše.

- U Hercegovini se često dešavaju dodatni uticaji pa će biti jačih pljuskova, koji lokalno mogu dati vrlo obilne padavine za kratak vremenski period. U ostalim krajevima, pogotovo u zapadnim nešto jača kiša, koja će padati naredna dva dana, rekla je Milica Đorđević, HMZ Republike Srpske.

Službe Republičke civilne zaštite posljednjih pet dana intenzivnije prate stanje vodostaja u Republici Srpskoj. Poručuju da su sve mjere preduzete.

- Naravno, sve je to kontrolisano. Na nama je da pratimo situaciju, da reagujemo u onom momentu kad bude trebalo. Nema razloga da radimo bilo šta neplanirano. Pratićemo, u skladu sa situacijom ćemo i postupati, istakao je Veljko Elez,  Civilna zaštita Republike Srpske.

Na području Banjaluke izdat je nalog službi civilne zaštite i komunalnim preduzećima da kontrolišu stanje kanalizacija, vodotoka i bujičnih potoka.

- Izveštaji sa terena govore da su vodostaji Vrbanje i Vrbasa redovni, tako da je sve u granicama normale. Mjere opreza i dalje ostaju i apelujemo na sve, posebno na one tamo gdje postoji opasnost od bujičnih potoka, da zaštite svoju imovinu u slučaju izlivanja, dodao je Milenko Šajić, portparol Gradske uprave Banjaluka.ž

Naredna tri dana jače padavine se očekuju u Hercegovini i na zapadu, a nešto slabija kiša u istočnim predjelima.

Kada za kratko vrijeme padne veća količina kiše, velike rijeke ne mogu da odreaguju, ali mali bujični potoci mogu da naprave probleme, kažu meteorolozi.