latinica  ћирилица
14/10/2015 |  15:36 | Autor: SRNA

Crna Gora: Prekršajne prijave protiv čelnika "Demokratskog fronta"

Crnogorska Uprava policije podnijela je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv stranaka koje čine Demokratski front i odgovornih lica u tim partijama zvog šetnji koje su 5. i 8. oktobra održane u 13 gradova, suprotno rješenjima o privremenoj zabrani.
Protest u Podgorici (foto: Vijesti online) -
Protest u Podgorici (foto: Vijesti online)

Crnogorska Uprava policije juče je nadležnim sudovima za prekršaje podnijela zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka protiv šest pravnih lica – političkih partija i šest odgovornih lica u njima zbog održavanja javnih okupljanja – šetnji, 5. i 8. oktobra, u 13 opština, uprkos rješenjima o privremenoj zabrani ovih javnih okupljanja koje je policija donijela, a čime su ova lica prekršila Zakon o javnim okupljanjima.

Zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka podnijeti su protiv Demokratske narodne partije, Demokratske stranke jedinstva, Nove srpske demokratije, Partije udruženih penzionera i invalida Crne Gore, Pokreta za promjene i Radničke partija, kao i protiv odgovornih lica u ovim strankama – Milana Kneževića, Nebojše Јuškovića, Andrije Mandića, Vojina Vuletića, Nebojše Medojevića i Јanka Vučinića.

Zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnih lica – političkih partija podnijeti su zbog kršenja Zakona o javnim okupljanjima zato što tu lica, kao konstituenti Demokratskog fronta, održala javna okupljanja – šetnje dva navedena dana suprotno rješenjima Uprave policije kojima se privremeno zabranjuje održavanje ovih javnih okupljanja.

Protiv fizičkih lica zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka podnijeti su zato što su kao odgovorna lica, propuštanjem dužnog nadzora, dozvolila postupanje pravnog lica suprotno rješenju Uprave policije, odnosno suprotno Zakonu o javnim okupljanjima.

Zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka protiv šest pravnih i šest fizičkih lica podnijeti su zbog održavanja javnih okupljanja – šetnji 5. oktobra u 13 gradova i 8. oktobra 2015. godine u 13 gradova, dok za podnošenje zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka za šetnje 8. oktobra u još dva grada nije bilo osnova jer je bilo ispod 20 okupljenih građana /Žabljak i Andrijevica/.

Uprava policije je prethodno, postupajući po prijavama javnih okupljanja – šetnji od strane Demokratskog fronta, 4. oktobra donijela i predstavnicima Demokratskog fronta uručila rješenja o privremenoj zabrani javnih okupljanja – šetnji u tim gradovima jer su prijave koje su podnijeli bili u suprotnosti sa Zakonom o javnim okupljanjima.

Demokratski front je, međutim, i pored rješenja o privremenoj zabrani i znajući da će snositi pravne posljedice, održao javna okupljanja u tim gradovima.