latinica  ћирилица
14/10/2015 |  19:03 | Autor: RTRS

Dejton - Ključ opstanka i budućnosti BiH (VIDEO)

I pored pritiska bošnjačkih udruženja u Americi, u Vašingtonu je počela konferencija koju je povodom 20 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma organizovao ugledni američki magazin Forin Polisi, a na kojoj učestvuje predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.
Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović u Vašingtonu - Foto: RTRS
Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović u VašingtonuFoto: RTRS

Iako su i predstavnici ovih udruženja pozvani da učestvuju, pokrenuta je kampanja protiv ovog događaja, kako bi uticajem na organizatora Republika Srpska bila spriječena da iznese svoje viđenje Dejtona, ali i budućnosti BiH.

Iako su i predstavnici ovih udruženja pozvani da učestvuju, pokrenuta je kampanja protiv ovog događaja, kako bi uticajem na organizatora Republika Srpska bila spriječena da iznese svoje viđenje Dejtona, ali i budućnosti BiH.

Predstavnici Srpske izrazili su žaljenje zbog bojkota Bošnjaka, naglasivši da su sebi učinili medvjeđu uslugu i uskratili pravo da o postdejtonskoj BiH iznesu svoje viđenje. Ono što je Republika Srpska iznijela kao jedan od svojih stavova jeste da Srpska uvijek naglašava da je zahvaljujući decentralizovanoj strukturi zemlje, koju je uspostavio Dejton, omogućeno da država funkcioniše u miru ovih 20 godina.

"Dejtonski mirovni sporazum proizveo je obavezujuće međunarodne ugovore čiji cilj nije bio samo okončanje tragičnog građanskog rata, nego i uspostavljanje dugotrajne strukture održivog političkog sistema u BiH," ovim rječima predsjednica Vlade Srpske započela je izlaganje u Vašingtonu.

Ističe, dvadeset godina nakon potpisivanja Sporazuma, važno je ponovo se obavezati na njegovu dosljednu primjenu jer u tome, ustvari, leži ključ opstanka i budućnosti BiH.

A ova konferencija, zahvaljujući domaćinima, omogućiće prostor da stavove i argumente Srpske, o postdejtonskoj BiH, čuje svjetska javnost. Posebnu pažnju privukla je Odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu.

"Mislim da je bilo jako korisno da čuju iz prve ruke argumente koji kažu da je međunarodno pravo, Dejton i Ustav Repbulike Srpske, ali i BiH potpuno na strani prava Republike Srpske da se organizuje i da se građani izjasne," rekao je
Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu.

Decentralizovana struktura nije smetnja ni jednom procesu, pa tako ni evrointegracijama. Da bismo se zaista i kretali evropskim putem neophodno je revitalizovati dejtonske principe, a od preglomazne, vještački napravljene vandejtonske institucionalne strukture odabrati samo ono što je zaista potrebno za kreiranje BiH ka EU, smatraju predstavnici Srpske.

Zaključuju, ni nakon dvije decenije nisu su se promijenili razlozi zbog kojih se i pribjeglo decentralizaciji zemlje, pa je zato nerealno, neproduktivno i krajnje štetno bilo kakvo dalje eksperimenisanje sa srukturom koju je Dejton uspostavio.