latinica  ћирилица
05/11/2015 |  17:50 | Autor: RTRS

Održan sastanak patrijarha Irineja sa zvaničnicima iz Srpske (VIDEO)

Neophodno je jedinstvo i međusobno uvažavanje predstavnika srpskog naroda na svim nivoima vlasti u BiH. Ovo je zaključak troipočasovnog razgovora patrijarha srpskog Irineja i članova sinoda sa političkim predstavnicima Republike Srpske. Patrijarh je nakon sastanka izjavio da je razgovarano o aktuelnim problemima i da će zaključci sa ovog skupa biti orijentir za buduće djelovanje.
Patrijarh Irinej - pres konferencija - Foto: RTRS
Patrijarh Irinej - pres konferencijaFoto: RTRS

Staloženost i mirno rješavanje problema između političara u RS, otvaranje prostora za konsenzus i svođenje riječnika kojim se iskazuju političke razlike u tolerantnije okvire, obaveza je koju su preuzeli vodeći politički predstavnici RS, obećavši da će se poštivati i raditi u interesu Republike Srpske.

Sastanku s predstavnicima SPC prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, srpski član predsjedništva BiH Mladen Ivanić, i prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić.

Na sastanku je razgovarano o stanju, problemima i viziji, ukupnog nacionalnog bića srpskog naroda u zemlji i rasijanju uključujući i Kosovo, ali i o prijedlogu ugovora Savjeta ministara BiH i Islamske zajednice.

Najviši politički zvaničnici iz RS na istom su kursu - jedinstvo i međusobno uvažavanje predstavnika srpskog naroda na svim nivoima vlasti, jedini je put ka očuvanju Republike Srpske. To će biti putokaz za buduće djelovanje.

"Razgovorali smo onako kako to priliči onima koji predstavljaju narod i onima koji predstavljaju Crkvu. Mislim da smo dovoljno sagledali i da smo dovoljno razgovarali o svim tim problemaima i to će biti jedan orijentir u našem životu i u našem ponašanju danas i ubuduće", naglasio je patrijarh Irinej.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik - pres konferencija (Foto: RTRS)

Predsjednik RS Milorad Dodik smatra da je ovo bila prilika da se naglasi potreba za jedinstvom i međusobnim uvažavanjem, kao i da se iz političkog govora izbaci isključivost, a pogotovo elementi bilo kakvog nipodaštavanja.

"Bila je ovo prilika da potvrdimo i naglasimo potrebu za jedinstvo i međusobno uvažavanje i da se iz političkog razgovora i govora izbaci isključivost, a pogotovo elementi bilo kakvog nipodištavanja", rekao je predsjednik Srpske.

U interesu svih je da se riječnik kojim se iskazuju političke razlike svede u puno tolerantniji okvir, kaže srpski član Predsjedništva BiH.

Srpski član predsjedništva BiH Mladen Ivanić - pres konferencija  (Foto: RTRS)

"Mi imamo političkih razlika, ali taj rječnik treba biti drugačiji, tolerantniji, prije svega, jer je naša obaveza, kako rekoše vladike, da ne mislimo o sebi nego o narodu, da služimo narodu i ja se nadam da ćemo tu praksu u vremenu pred nama uspjeti da dovedemo do kraja", zaključio je Ivanić.

Političari će se držati dogovora, jer dogovor kuću gradi, poručio je predsjednik republičkog parlamenta.

"Republika Srpska važnija je od svih nas i nadam se da će današnji sastanak doprinijeti opstanku i razvoju Srpske", rekao je Čubrilović.

Nećemo više razgovarati jezikom koji bi mogao izazvati dalje konfrontacije, potrebno je uvažavati funkcije i jednih i drugih, poručio je lider SDS-a Mladen Bosić.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić - pres konferencija  (Foto: RTRS)

"Dogovorili smo se da uvažavamo institucije i funkcije, kao i da na neki način u komunikaciji prestanemo da koristimo jezik koji izaziva tenzije i animozitete koji nisu produktivni", rekao je Bosić.

Na sastanku je razgovarano i o prijedlogu ugovora Savjeta ministara i Islamske vjerske zajednice. Stav SPC je jasan – neće se petljati u njegov sadržaj, ali smatra da sve vjerske zajednice treba da budu ravnopravne. Sa ovim stavom saglasni su i najviši zvaničnici iz Republike Srpske.