latinica  ћирилица
19/11/2015 |  08:09 | Autor: SRNA

SM BiH o imenovanjima u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji

Savjet ministara BiH trebalo bi danas da imenuje rukovodeća lica u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je ranije da je dobijeno pozitivno mišljenje da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za imenovanje Osmana Mehmedagića na mjesto direktora OBA-e, Trifka Buhe na mjesto zamjenika direktora i Damira Bevande na mjesto glavnog inspektora Agencije.

"S obzirom na to da su ranije obavljene konsultacije, dobijena mišljenja Predsjedništva BiH i Obavještajno-bezbjednosnog odbora koji čine predsjedavajući Savjeta ministara i njegova dva zamjenika, ovo je bio treći i završni korak u proceduri imenovanja rukovodstva Obe i ovo imenovanje će se naći na prvoj narednoj sjednici Savjeta ministara, odnosno već u četvrtak", rekao je Zvizdić.

Na dnevnom redu sjednice naći će se i Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2016. godinu, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH.

Pred ministrima će se naći i Nacrt zakona o kontroli spoljnotrgovinske prometa oružja, vojne opreme i robe posebne namjene i Nacrt zakona o kontroli spoljnotrgovinskog prometa robe dvojne namjene.

Biće riječi i o novom tekstu Informacije o potrebnim pripremama za prve sastanke zajedničkih organa BiH i EU, a u skladu sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Na dnevnom redu je i Nacrt sporazuma o finansiranju programa posebnih mjera oporavka nakon poplava i upravljanje rizikom od poplava - dio koji se odnosi na BiH između EU sa osnovama za zaključivanje navedenog sporazuma.

Ministri će razmotriti Informaciju o saradnji BiH i Slovenije u provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "stare" devizne štednje Ljubljanske banke i Prijedlog mišljenja o Prijedlogu zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u KM.

Savjet ministara BiH raspravljaće i o Informaciji o sprovođenju platforme za raspodjelu DKP imovine bivše SFRЈ.

Na dnevnom redu je i Informacija Radne grupe za monitoring provođenja odluka o bezviznom režimu za građane BiH u EU/Šengen u vezi sa najavljenom deportacijom lica porijeklom iz BiH koja se u Njemačkoj smatraju ekonomskim migrantima, odnosno "lažnim azilantima".

Početak sjednice najavljen je za 10.00 časova.