latinica  ћирилица
19/11/2015 |  08:58 ⇒ 21:18 | Autor: Agencije

Ubistvo dva vojnika OS BiH istražuje se kao akt terorizma

Ubistvo dva vojnika u Sarajevu istražuje se kao akt terorizma, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.
Napad u Rajlovcu - Foto: Screenshot
Napad u RajlovcuFoto: Screenshot

Državna agencija za istrage i zaštitu preuze će istragu u slučaju dvostrukog ubistva koje se dogodilo u sarajevskom naselju Rajlovac u kojem su ubijena dva vojnika Oružanih snaga BiH. Istraga i sve druge aktivnosti se sprovode po instrukcijama Tužilaštva BiH.

Portparolka SIPA-e Kristina Јozić rekla je da do sada prikupljene činjenice ukazuju da u tom slučaju postoje određeni elementi krivičnog djela terorizma. "Policijski službenici SIPA-e u saradnji sa drugim policijskim agencijama intenzivno preduzimaju potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti na rasvjetljavanju cijelog događaja", rekla je ona.

I portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić je potvrdio da se napad kod vojnog objekta u naselju Rajlovac istažuje kao "akt terorizma".

Tužilaštvo BiH preuzelo je istragu u vezi sa ubistvom dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH i predmet dodijelio u nadležnost Agencije za istrage i zaštitu BiH/, što implicira da se radi o krivičnom djelu terorizam, izjavio je direktor Sipe Perica Stanić.

"U stalnom smo kontaktu sa tužiocem, preduzimaju se dalje mjere i aktivnosti na rasvjetljavanju ovog događaja i prikupljaju se neophodne činjenice", rekao je Stanić i podsjetio da je Sipa formirala poseban tim koji će se baviti istragom.

On je ponovio da, prema dosadašnjim podacima, sve upućuje da se radi o krivičnom djelu terorizam.

Stanić nije mogao ni demantovati, ni potvrditi informaciju da je ubica Enes Omeragić od ranije poznat policijskim agencijama i da se nalazi na evidenciji Obavještajno-bezbjednosne agencije.

"Ali, očigledno je da je riječ o pripadniku vjerskog radikalnog pokreta", rekao je direktor Sipe.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač rekao je da je još uvijek rano govoriti da li je napad na vojnike u Rajlovcu bio teroristički čin.

"Motiv izvršenja ovog djela je u fazi istraživanja, a to je ključno pitanje. Zasad je prerano govoriti da li je ovo bio teroristički čin. Treba i vremena da se provede istraga, ne može se to uraditi za pet sati. Ne treba špekulisati. Sada je najmanje bitno o kakvom se krivičnom djelu radi. Bitno je da je situacija stavljena pod kontrolu i to u veoma kratkom periodu", rekao je Lukač.

Napomenuo je da je u slučaju napada u Rajlovcu zadovoljan veoma dobrom koordinacijom svih bezbjednosnih službi, od kantonalnog do državnog nivoa. Službe svih nivoa vlasti izašle su sinoć na mjesto događaja.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je sinoć nakon sjednice Savjeta da je ovo pucanj u državu.

"Јedino što u ovom trenutku mogu reći je da je pucanj u pripadnike OS BiH ustvari pucanj u državu. To ne može niko raditi, to će biti sankcionisano i nikome neće biti dozvoljeno da puca u 'uniformu' - rekao je Zvizdić.

Naveo je kako će se sačekati izvještaj Tužilaštva BiH i KS, te će danas biti jasniji motivi, razlozi i kvalifikacija događanja u Rajlovcu.

"Podigli smo stepen bezbjednosti u svim bezbjednosnim agencijama. Suština je poruke da je zaista u bilo kojoj državi svijeta nedopustivo da bilo ko iz bilo kojih razloga puca u uniformisanog policajca i vojnika, jer su oni predstavnici države. Stepen bezbjednosti će biti povećan na najveći nivo. Nastaviće se borba u cilju onemogućavanja i sprječavanja ovakvih događaja", poručio je Zvizdić.

Zamjenik ministra odbrane Boris Јerinić naglasio je da sve ukazuje na to da se u Rajlovcu dogodio teroristički napad na instituciju, na državu, na Oružane snage BiH.

Stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević, rekao je da je u sarajevskom naselju Rajlovac izvršen klasični teroristički napad inspirisan Parizom.

On je istakao da se Enes Omeragić, za kojeg su mediji prenijeli da je počinio ovaj napad, nalazi na spisku Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH kao potencijalna prijetnja i prolazi kroz obavještajno-bezbjednosne evidencije.

"On je povezan sa vehabijskim pokretom i od ranije je poznat bezbjednosnim agencijama. Ovaj napad je dokaz da je počela odmazda koju vrše povratnici sa sirijskog ratišta, njihova rodbina, ili lica koja imaju vezu sa dešavanjima u Siriji", rekao je Galijašević.

NATO Štab Sarajevo izrazio je saučešće porodicama pripadnika Oružanih snaga BiH Nedeljka Radića i Armina Salkića, koji su ubijeni u blizini kasarne "Rajlovac" u Sarajevu. "Potpuno smo opredijeljeni da i dalje pomažemo institucijama BiH u svim njihovim nastojanjima", poručili su iz NATO štaba.