latinica  ћирилица
19/11/2015 |  09:25 | Autor: SRNA

Čubrilović: Dejton za Republiku Srpsku svetinja

Dejtonski sporazum je za Srbe i Republiku Srpsku trajna pravna i politička kategorija, pa su neprihvatljive promjene koje bi dovele u pitanje postojanje Srpske unutar BiH, poručio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

Čubrilović kaže da Republika Srpska može da opstane sa dejtonskim rješenjima ukoliko se očuvaju njen ustavnopravni status, teritorijalni integritet i ravnopravnost entiteta, konstitutivnih naroda i svih građana.

On je napomenuo da Dejtonski sporazum, sa pravnog i političkog stanovišta kao međunarodni ugovor obavezuje sve potpisnice da ga poštuju i dosljedno primjenjuju, ističući da je Dejton za Republiku Srpsku svetinja.

Čubrilović je naglasio da je Srpska potvrdila svoju posvećenost sprovođenju, poštivanju i očuvanju dejtonskih rješenja.

"Za položaj i ustavnopravni status Republike Srpske od presudnog značaja su dobri odnosi, saradnja i podrška Srbije kao garanta Dejtonskog sporazuma", rekao je Čubrilović za "Večernje novosti" povodom obilježavanja 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je istakao da ustavne promjene u BiH nisu moguće bez dogovora svih strana, te da su dosadašnje inicijative za promjene Ustava bile nedobronamjerne.

"Sarajevski političari i dalje govore o ukidanju entiteta, unitarizaciji zemlje i centralizaciji vlasti. Ovakvi pokušaji su suprotni civilizacijskim tekovinama i evropskim vrijednostima", poručio je Čubrilović.

Čubrilović ističe da reviziju dejtonskih rješenja uglavnom traže ratni lideri, radikalni bošnjački nacionalisti i pojedijni vjerski predstavnici.

Govoreći o nedemokratskim "intervencijama" visokog predstavnika u BiH, on je naglasio da je neprihvatljivo takvo pravno nasilje koje je činjeno jedino u BiH.
"Prenos nadležnosti je moguće provoditi jedino promjenama Ustava, uz saglasnost entiteta", dodao je on.

Čubrilović kaže da, ukoliko se nastave antidejtonsko i neustavno djelovanje i pritisci na Srpsku, neophodno je da ona, s ciljem zaštite teritorijalnog integriteta i očuvanja nacionalnog interesa, preduzme sva moguća institucionalna, politička i demokratska sredstva, uključujući i pravo na referendum.

"Samo jedinstveni možemo sačuvati državotvorni status i vitalne interese Republike Srpske. Zato je neophodno postići jedinstven stav i djelovanje predstavnika u institucijama Srpske i naših predstavnika u zajedničkim organima BiH", zaključio je Čubrilović.