latinica  ћирилица
19/11/2015 |  10:29 ⇒ 11:27 | Autor: RTRS

Svjetski mediji, portali iz BiH i regiona o ubistvima i karakteru napada u Sarajevu

Svjetski mediji prenijeli su vijest o ubistvu pripadnika Oružanih snaga BiH u Rajlovcu, dok je većina regionalnih portala vijesti iz Sarajeva pratila iz minuta u minut.

RT ističe da je zločin počinio "radikalni islamist" koji je prilikom ubistva uzviknuo "Alahu ekber".

Rojters je izvijestio o napadu i prenio izjavu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića koji je rekao da je ovaj zločin "napad na državu".

"Times of Israel" je u svom izvještaju istakao da je zločin vjerovatno počinio "radikalni islamist".

Portal index.hr navodi da je "napadač iz Sarajeva bio vehabija" dok telegraf.rs navodi da se sumnja na teroristički napad.

Blic.rs piše da "Sarajevo noćas nije spavalo" kao i da je završen uviđaj u kladionici u kojoj je vehabija ubio dvojicu vojnika uz uzvik "Alahu ekber".

Sputniknews.com navodi da je zbog ubistva podignut stepen gotovosti oružanih snaga BiH dok rts.rs piše da su dvojica pripadnika Oružanih snaga BiH ubijena te da je napadač, kojeg sarajevski mediji opisuju kao pripadnika vehabijskog pokreta, izvršio samoubistvo u svojoj kući.

Avaz.ba piše da je SIPA preuzela istragu u slučaju dvostrukog ubistva koje se dogodilo u sarajevskom naselju Rajlovac i navodi da je iz ove agencije rečeno da do sada prikupljene činjenice ukazuju da u konkretnom slučaju postoje određeni elementi krivičnog djela terorizma.

Dnevnik.hr u naslovu navodi "Kraj drame u BiH - Sve aludira da je riječ o o terorističkom napadu" dok nezavisne.com pišu "Terorizam u Sarajevu - završen uviđaj u Rajlovcu, predmet vodi Tužilaštvo BiH".

B92.net navodi da se ubistva pripadnika Oružanih snaga u BiH istražuju kao akt terorizma.

Enes Omeragić izvršio je dvostruko ubistvo nakon što je iz automatskog oružja pucao na dvojicu vojnika koji su odmah smrtno stradali, dok je jedno vojno lice i tri civila povrijeđena. Omeragić je nakon udaljavanja sa mjesta zločina u svojoj kući izvršio samoubistvo.